Labus: nastaviti političke reforme

11. novembar 2005. |

BEOGRAD, 11. novembar 2005. (FoNet) - Prioriteti Srbije I Crne Gore, prema preporuci Evropske unije, treba da budu poštovanje Ustavne povelje, nastavak reforme državne administracije, funkcionisanje efikanskog i nezavisnog sudstva, civilna kontrola vojske, puna saradnja sa Hagom I politički dijalog sa Prištinom, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus.

Labus je na brifingu za novinara, koji su organizovale Kancelarija za pridruživanje EU Vlade Srbije I Fondacija Konrad Adenauer, rekao da je Evropska komisija ocenila da ništa nije urađeno na promeni ustava u Srbiji i Crnoj Gori i da je potrebno da se revizija najviših pravnih akata izvrši u skladu sa evropskim standardima.

Prema rečima Labusa, potrebno je na kraći rok poboljšati rad administracije i funkcionisanje pravosudnog sistema.

On je istakao da je na polju poštovanja ljudskih prava potrebno ispuniti zahteve koje je SCG preuzela članstvom u Savetu Evrope, doneti zakon protiv diskriminacije i

sprovesti u delo zakone koji se odnose na rad medija.

Na ekonomskom planu, kako je naveo Labus, potrebno je održati makroekonomsku stabilnost i nastaviti sa struktirnim reformama.

Da bi Srbije postala član Svetske trgovinske organizacije potrebno je prilagoditi režim spoljne trgovine sa evropskim propisima, rekao je Labus i dodao da na planu regionalne saradnje, to podrazumeva posstovanja Dejtonskog sporazuma i poboljšavanje statusa izbeglica.