Uspešan početak pregovora između SCG i EU

09. novembar 2005. |

Beograd, 8. novembar 2005. godine - Šefovi pregovaračkih timova Evropske unije i Srbije i Crne Gore ocenili su sinoć u Beogradu da su pregovori o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dobro počeli.

Direktor Direkcije za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji i šef pregovaračkog tima EU Rajnhard Pribe izrazio je na konferenciji za novinare zadovoljstvo početkom pregovora, naglasivši da je Evropskoj uniji bilo drago da vidi da sa druge strane stola sedi delegacija čiji su članovi veoma dobro pripremljeni.


Pribe je naveo da je tokom pregovora bilo reči o preambuli sporazuma, opštim načelima, političkim pitanjima važnim za odnose SCG i EU i preciznom definisanju nekih termina i naziva iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.


Naravno, s vremena na vreme imaćemo poteškoća u samom procesu pregovora, ali mislim da smo razgovore počeli na jedan prijateljski način i da će njihov nastavak biti konstruktivan, dodao je on.


Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izrazio je nadu da neće proći mnogo vremena dok državna zajednica ne postane kandidat za punopravno članstvo u EU.


Drašković je ukazao na to da je najvažnije da se obe države članice kreću istim putem i u istom pravcu i izrazio očekivanje da će pregovori sa EU u budućnosti ići malo brže.


Potpredsednik Vlade i šef pregovaračkog tima Republike Srbije Miroljub Labus istakao je da su pregovori bili složeni i teški, ali da je napravljen dobar početak.


Labus je naglasio da su otvorena vrata za nastavak pregovora, kao i da je srpska delegacija bila efikasna i konstruktivna.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije i šef pregovaračkog tima Crne Gore Gordana Đurović ocenila je da su pregovori vođeni u konstruktivnoj atmosferi i ravnopravnom dijalogu sa predstavnicima EU.


Đurović je istakla da je tokom razgovora bio prisutan partnerski odnos i usaglašavanje između članica državne zajednice, kao i da je u potpunosti poštovan model `dvostrukog koloseka`.


Ona je izrazila nadu da će u sledećoj rundi pregovora kada su planirane diskusije na teme iz oblasti ekonomije i Podgorica biti domaćin razgovora.


Planirano je da sledeća runda pregovora, na kojoj će biti razmatrana tehnička pitanja, bude održana 20. decembra.