Ministarstvo za evropske integracije po prvi put na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

20. oktobar 2017. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije po prvi put na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije (MEI) predstaviće, po prvi put, na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga od 22. do 29. oktobra 2017, nova izdanja publikacija koja su pripremljena kako bi stručnoj i širokoj javnosti ukazali na niz tema važnih za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.  U pratećem programu najveće regionalne manifestacije posvećene knjizi, koja se u Beogradu organizuje po 62. put, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović govoriće o novoj publikaciji „Argumenti za Evropu“, čiji je izdavač Ministarstvo, a koja ima za cilj da na razumljiv način predoči koristi koje će građani Srbije imati od članstva naše zemlje u EU. 

Od nedelje 22. oktobra Ministarstvo će organizovati šest tematskih dana kako bi posetiocima predstavili najznačajnije aktivnosti u procesu evropske integracije Srbije, odnosno šta sve čini Vlada Srbije ali i drugi akteri ovog procesa, kako bi reformisali državu i društvo prema modelu koji je cilj svih građana naše zemlje - život u uređenijoj državi i društvu po uzoru na druge evropske države. Na štandu MEI biće najpre reči o publikaciji „Jezičke smernice“ za pripremu verzije pravnih tekovina EU na srpskom jeziku, namenjene prevodiocima i redaktorima. Narednih dana uslediće predstavljenje digitalnih publikacija, pre svega nova e-obuka dostupna na internet prezentaciji MEI, posvećena Sektorski politikama EU. Potom će teme biti i razvojna pomoć Evropske unije Srbiji, IPA fondovi i Pregovaračko poglavlje 22 o kohezionoj politci EU, kao i izdanja MEI o ovim pitanjima.  Takođe, tokom jednog od sajamskih dana posetioci će moći da se upoznaju sa EU Programima prekogranične i transnacionalne saradnje, odnosno sa štampanim materijalom koji sadrži informacije o najznačajnijim projektima i koristima koje imaju za veliki broj građana u lokalnim sredinama.

Posebno, tokom Đačkog dana, tematskog dela Sajma posvećenog mladima, MEI organizuje čitajuću probu nove pozorišne predstave trupe Dadov i nevladine organizacije Epomena koja se bavi pitanjem kako srednjoškolci vide Evropsku uniju, a biće promovisan i zbornik studentskih radova o EU objavljenih po ovogodišnjem konkursu MEI  za najbolji akademski rad o EU.