Podsekretarka Ujedinjenih nacija i direktorka UNOPS-a Grete Faremo u zvaničnoj poseti Srbiji

26. septembar 2017. | Beograd

Podsekretarka Ujedinjenih nacija i direktorka UNOPS-a Grete Faremo u zvaničnoj poseti Srbiji

Podsekretarka Ujedinjenih nacija i direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) Grete Faremo boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji. UNOPS je, kako je Faremo istakla tokom prvog dana posete, na sastanku u Ministarstvu za evropske integracije, rešen da nastavi da pruža podršku Vladi Srbije u sprovođenju reformi tokom procesa evropskih integracija.

Tokom sastanka Faremo je sa timom Ujedinjenih nacija u Srbiji naglasila aktivno učešće UNOPS-a u sprovođenju Okvira razvojnog partnerstva za period od 2016-2020. godine koji je UN tim potpisao sa Vladom Srbije, posebno u oblastima ekonomskog razvoja, zapošljavanja, socijalne zaštite ranjivih grupa i unapređenju infrastrukture. Ovaj dokument predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju i pomoć UN sistema koja je usmerena na podsticanje i unapređenje sveukupnog ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja Srbije, navodi se u saopštenju UNOPS-a.

Podsekretarka Ujedinjenih nacija i izvršna direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) Grete Faremo juče se sastala i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadorom Semom Fabricijem i ambasadorom Švajcarske u Srbiji Filipom Geom. „Donatori najvećih razvojnih projekata koje UNOPS sprovodi u Srbiji, Delegacija EU i Vlada Švajcarske su zadovoljni ostvarenim rezultatima koji su doprineli održivom razvoju i unapređenju kvaliteta života ljudi“, rekla je izvršna direktorka UNOPS-a Grete Faremo.

UNOPS je specijalizovana agencija UN-a u oblastima infrastrukture, nabavki i upravljanja projektima, a trenutno u Srbiji sprovodi osam projekata čija vrednost dostiže skoro 50 milona evra. Pored programa Pomoći Evropske unije Srbiji u obnovi od posledica poplava i rekonstrukciji oštećenih putnih struktura, UNOPS implementira i program Evropski PROGRES koji ima za cilj razvoj 34 nedovoljno razvijene opštine na jugoistoku i jugozapadu zemlje, kao i projekte koji podstiču inkluziju ranjivih zajednica.