Međunarodni tim za pregovore

21. oktobar 2005. |

Beograd, 21. oktobar 2005. - Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić izjavio je danas da će pregovore o budućem statusu Kosova najverovatnije voditi finski diplomata Marti Ahtisari, da će predstavnik Evropske unije u pregovorima biti Austrijanac Albert Rohan, Rusije Vladimir Čižov, a čeka se još odluka SAD, prenosi agencija Fonet.

Ljajić je na brifingu novinara, koji su organizovale Kancelarija za pridruživanje EU Vlade Republike Srbije i Fondacija Konrad Adenauer, rekao da će pregovori o budućem statusu Kosova trajati nekoliko meseci i da je sada evidentno da je međunarodna zajednica priznala neuspeh svoje politike `standardi pre statusa`.

Razne opcije su na stolu, rekao je Ljajić i dodao da je jedna od njih i uslovna nezavisnost, a `mi moramo govoriti o štetnosti takvog rešenja`.

Govoreći o situaciji posle rasprave u Briselu o pravima mađarske manjine u Vojvodini, Ljajić je rekao da je dogovoreno da se 10. novembra odži sednica Mešovite komisije za pitanja manjina Mađarske i SCG.

Na sastanku će biti dogovoreno da se sva pitanja rešavaju u bilateralnim okvirima, dodao je Ljajić.

On je najavio da će u ponedeljak biti održan i sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU, SAD, Rusije i Kine na kojima će biti informisani o aktivnostima ministartva.

Ljajić je naglasio da je `naša nesreća` i što se pitanje državne zajednice, pored rešavanja stratusa Kosova, rešava u istom periodu.

Država je prilično polarizovana, ocenio je on i dodao da se zato u međunarodnoj zajednici pojavljuju ideje o odlaganju referenduma u Crnoj Gori.

Ljajić je izrazio nadu da će Skupština SCG danas usvojiti zakon o zamrzavanju imovine haških optuženika i da će to biti dokaz iskrenih namera državnih organa da izvršava svoje međunarodne obaveze.

`Ne mogu da dajem bilo kakva obećanja u smislu davanja bilo kakvih rokova, samo uverenje da će napori svih državnih organa da se preostali haški optuženici nađu u Hagu uroditi plodom`, rekao je Ljajić.