Većina građana Srbije podržava evropske integracije SCG

19. oktobar 2005. |

Beograd, 19. oktobar 2005. godine - Direktor Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Republike Srbije Tanja Miščević izjavila je danas da bi, u slučaju da se u Srbiji održi referendum o pristupanju državne zajednice Evropskoj uniji, čak 64 odsto građana glasalo pozitivno.

Miščević je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja javnog mnjenja o evropskim integracijama, ukazala na to da je broj evroentuzijasta i dalje veliki, ali da je ipak opao u odnosu na prošlu godinu.



To je trend koji postoji u državama koje se nalaze u procesu stabilizacije i pridruživanja, odnosno kako se država približava EU, tako i procenat onih koji postaju svesni obaveza prema Evropi raste, dok se pitanje direktne i konkretne podrške smanjuje, objasnila je Miščević.



Ona je ocenila da postoji značajna veza između Evrope i evropske budućnosti mladih, s obzirom na to da je 57 odsto građana Srbije na pitanje šta za njih lično znači Evropa odgovorilo da je to perspektiva mladim ljudima.



Prema njenim rečima, istraživanja su pokazala da najveći broj građana ima pozitivne asocijacije na EU, odnosno evropska zajednica asocira 20 odsto građana na bolji kvalitet života, standard i napredak društva, a 15 odsto njih posmatraju evropske integracije kao mogućnost kretanja, rada i studiranja.



Negativne asocijacije zabeležene su kod 14 odsto građana i odnose se na bombardovanje i sankcije, neokolonijalizam, strah od stalnih ultimatuma i visokih zahteva EU, nezaposlenost i nizak standard, dodala je Miščević.



Čak 66 odsto građana vidi porast broja članica EU kao mogućnost rasta uticaja Unije u svetu, što je pozitivan zaključak, koji se ne može sresti u državama članicama Unije, rekla je ona i objasnila da su na taj način pokazani visoka svest i razumevanje o tome šta Unija treba da bude.



Kada je reč o strahovima u vezi sa pridruživanjem naše zemlje EU, 54 odsto ispitanika ocenilo je da bi učlanjenje SCG dovelo do porasta trgovine drogom i kriminala, 47 odsto građana smatra da bi pridruživanje donelo i dosta finansijskih troškova za našu državu, 43 odsto plaši se negativnih efekata na domaću poljoprivredu, dok 41 odsto građana strepi od gubitka evropskog identiteta, navela je Miščević.



Ona je dodala da, prema istraživanjima, 40 odsto građana smatra da ćemo postati punopravna članica EU do 2010. ili 2015. godine, dok 20 odsto misli da ćemo u evropsku zajednicu ući posle 2015. godine.



Najveći procenat ispitanika, njih 87 odsto, navelo je da informacije o EU i evropskim integracijama dobija putem televizije, a svega jedan odsto građana zainteresovano je za proaktivan pristup informacijama, kontaktiranjem skupštinskih poslanika i drugih relevantnih činilaca, rekla je Miščević.



Direktor Kancelarije za pridruživanje EU zaključila je da su ova istraživanja dobar pokazatelj proevropskog opredeljenja građana Srbije i njihove podrške procesu evropskih integracija.