Aktuelnosti -

Jadranka Joksimović: Srbija posvećena regionalnoj saradnji i stabilnosti

08. septembar 2017. | Talin

Jadranka Joksimović: Srbija posvećena regionalnoj saradnji i stabilnosti

Srbija je na najkonstruktivniji način posvećena regionalnoj saradnji i stabilnosti, a ukupno gledano, ona je stabilna zemlja i u odnosu na druge u regionu pokazala je ozbiljnost, konstruktivnost, spremnost na saradnju i na dijalog čak i kada drugi ne pokazuju dobru volju, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

 „Mislim da postoje neki pozitivni signali iz regiona, sve to će doprineti, čini mi se, boljoj perspektivi pre svega naše zemlje i verujem u pozitivan epilog otvaranja poglavlja do kraja godine, očekujem bar tri da se otvore“, rekla je Joksimović nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU u Talinu.

Drugi deo tog sastanka, kaže ministar, bio je posvećen zemljama kandidatima i njihovim aktivnostima na putu EU integracija i spomenula je mađarskog ministra spoljnih poslova (Petera) Sijarta, koji je, kako kaže, posebno podvukao važnost otvaranja novih poglavlja sa Srbijom i sa Crnom Gorom.

„Ja sam, naravno, predstavila sve ono što radimo u zemlji, ne samo po pitanju poglavlja, već ukupnih reformi i mislim da je to važna poruka, da mi svoj posao radimo. Da ne govorim o tome da sam prenela vrlo pozitivne poruke predsednika Vučića iz jučerašnje i današnje veoma važne posete Sarajevu koja pokazuje da je Srbija na najkonstruktivniji način posvećena regionalnoj saradnji i stabilnosti“, kaže ministar.

Ona smatra da je to u Talinu naišlo na dobar odjek i da postoji razumevanje da Srbija, koja je spremna za otvaranje novih poglavlja u tehničkom smislu, i otvori do kraja godine nekoliko poglavlja.

„U svakom slučaju, radimo svoj posao, spremni smo, Srbiju na najbolji način prezentujemo, a za naše građane važno je reći da je Srbija zaista bitno popravila svoj ugled i imidž u Evropi i svetu i to značajno utiče i na našu spoljnopolitičku, bezbednosnu poziciju, kao i na evropske integracije", rekla je Joksimović.

 

 

(izvor: Tanjug, snimatelj: Igor Skendžić)

Seminar  „Zaštita podataka u EU“ otvoren u Ministarstvu za evropske integracije

Seminar „Zaštita podataka u EU“ otvoren u Ministarstvu za evropske integracije

05. decembar 2017. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Evropskim institutom za državnu upravu - EIPA Luksemburg, i uz tehničku pomoć Ministarstva spoljnih poslova Luksemburga, organizuje danas seminar „Zaštita podataka u EU“.

Program Evropske unije za mlade državne službenike na Zapadnom Balkanu

Program Evropske unije za mlade državne službenike na Zapadnom Balkanu

01. decembar 2017. | Beograd

Suština ovog projekta je unapređenje i jačanje administrativnih kapaciteta mladih državnih službenika na Zapadnom Balkanu i jačanje regionalne saradnje kao važnog katalizatora u procesu evropske integracije, izjavila je državni sekretar Ministarstva za evropske integracije Anja Rović dodajući da će polaznici osim četiri nedelje u Parizu i Brižu, ići i na razmenu u regionu na proleće iduće godine.

Objavljen Drugi javni poziv za prikupljanje predloga projekata u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija

27. novembar 2017. |

Objavljen je Drugi javni poziv za prikupljanje predloga projekata u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija. Rok za podnošenje predloga projekata je 30. mart 2018. godine. Za finansiranje projekata u drugom pozivu opredeljeno je nešto više od 20 miliona evra IPA sredstava, a zajedno sa nacionalnim kofinansiranjem, vrednost poziva premašuje 23 miliona evra.

Oglas za radno mesto - šef zajedničkog tehničkog sekretarijata u Leskovcu - Program Srbija -Makedonija

20. novembar 2017. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije oglašava javni poziv za angažovanje lica ugovorom o delu za obavljanje poslova Šefa zajedničkog tehničkog sekretarijata (ZTS) u Leskovcu, u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Makedonija.

Otvoren seminar „Podrška izradi pregovaračke pozicije za Poglavlje 31 – Zajednička spoljna i bezbednosna politika“

Otvoren seminar „Podrška izradi pregovaračke pozicije za Poglavlje 31 – Zajednička spoljna i bezbednosna politika“

16. novembar 2017. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije organizuje danas u Beogradu seminar „Podrška izradi pregovaračke pozicije za Poglavlje 31 - Zajednička spoljna i bezbednosna politika“, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), a u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu.

Otvoren prvi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje SRB-CG 2014-2020

Otvoren prvi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje SRB-CG 2014-2020

15. novembar 2017. |

Vlada Republike Srbije, Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Ministarstvom evropskih poslova Crne Gore objavljuje Prvi poziv za podnošenje predloga projekata.

Studijska poseta delegacije državnih službenika Ukrajine Ministarstvu za evropske integracije

09. novembar 2017. | Beograd, Vršac

Predstavnici državnih institucija Ukrajine bili su gosti Ministarstva za evropske integracije od 6. do 8. novembra. Tokom trodnevne studijske posete ukrajinske kolege imale su priliku da se upoznaju sa iskustvima Republike Srbije u procesu pristupanja EU, koordinacijom institucija uključenih u ovaj proces, načinom izrade srpske verzije pravnih tekovina EU, kao i učešćem Srbije u IPA i  programima prekogranične saradnje.

Eksperti iz EIPA predstavljaju politiku migracija i azila EU

Eksperti iz EIPA predstavljaju politiku migracija i azila EU

06. novembar 2017. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Evropskim institutom za državnu upravu - EIPA Luksemburg i uz tehničku pomoć Ministarstva spoljnih poslova Luksemburga, organizuje danas seminar „Politika migracija i azila EU“. Na dvodnevnoj radionici učesnici će se upoznati sa ključnim principima, konceptima i terminologijom u oblasti izbegličkog prava i prava azila, nastalim u okviru Zajedničkog evropskog sistema azila.

Deo civilnog društva bi da politizuje pregovore sa EU

Deo civilnog društva bi da politizuje pregovore sa EU

06. novembar 2017. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije i Pregovarački tim za vođenje pregovora o pristupanju EU, saopštili su danas da su uočili da postoje tendencije jednog dela organizacija civilnog društva, da se proces saradnje opstruiše, a sadržaj pojedinih, pre svega tehničkih pitanja, politizuje.

Oprečna mišljenja o napretku u poglavljima 23 i 24

Oprečna mišljenja o napretku u poglavljima 23 i 24

27. oktobar 2017. | Beograd

Zaključak iz najnovijeg izveštaja koalicije prEUgovor je da u Srbiji nije bilo napretka u reformskim procesima kada je reč o sprovođenju obaveza u poglavljima 23 i 24. Pomoćnica ministra za evropske integracije Ksenija Milenković smatra, pak, da je objektivna ocena stanja u navedenim poglavljima da ima napretka.

Prikazano je 1-10 od ukupno 994 Aktuelnosti 12345