Aktuelnosti -

Jadranka Joksimović: Srbija posvećena regionalnoj saradnji i stabilnosti

08. septembar 2017. | Talin

Jadranka Joksimović: Srbija posvećena regionalnoj saradnji i stabilnosti

Srbija je na najkonstruktivniji način posvećena regionalnoj saradnji i stabilnosti, a ukupno gledano, ona je stabilna zemlja i u odnosu na druge u regionu pokazala je ozbiljnost, konstruktivnost, spremnost na saradnju i na dijalog čak i kada drugi ne pokazuju dobru volju, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

 „Mislim da postoje neki pozitivni signali iz regiona, sve to će doprineti, čini mi se, boljoj perspektivi pre svega naše zemlje i verujem u pozitivan epilog otvaranja poglavlja do kraja godine, očekujem bar tri da se otvore“, rekla je Joksimović nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU u Talinu.

Drugi deo tog sastanka, kaže ministar, bio je posvećen zemljama kandidatima i njihovim aktivnostima na putu EU integracija i spomenula je mađarskog ministra spoljnih poslova (Petera) Sijarta, koji je, kako kaže, posebno podvukao važnost otvaranja novih poglavlja sa Srbijom i sa Crnom Gorom.

„Ja sam, naravno, predstavila sve ono što radimo u zemlji, ne samo po pitanju poglavlja, već ukupnih reformi i mislim da je to važna poruka, da mi svoj posao radimo. Da ne govorim o tome da sam prenela vrlo pozitivne poruke predsednika Vučića iz jučerašnje i današnje veoma važne posete Sarajevu koja pokazuje da je Srbija na najkonstruktivniji način posvećena regionalnoj saradnji i stabilnosti“, kaže ministar.

Ona smatra da je to u Talinu naišlo na dobar odjek i da postoji razumevanje da Srbija, koja je spremna za otvaranje novih poglavlja u tehničkom smislu, i otvori do kraja godine nekoliko poglavlja.

„U svakom slučaju, radimo svoj posao, spremni smo, Srbiju na najbolji način prezentujemo, a za naše građane važno je reći da je Srbija zaista bitno popravila svoj ugled i imidž u Evropi i svetu i to značajno utiče i na našu spoljnopolitičku, bezbednosnu poziciju, kao i na evropske integracije", rekla je Joksimović.

 

 

(izvor: Tanjug, snimatelj: Igor Skendžić)

Rezultati konkursa za najbolje studentske radove o Evropskoj uniji

Rezultati konkursa za najbolje studentske radove o Evropskoj uniji

18. maj 2018. | Beograd

Na konkursu za studentske radove o Evropskoj uniji, koji je Ministarstvo za evropske integracije raspisalo 19. februara 2018. godine, najbolje ocenjeni su sledeći radovi:

  1. Značaj zakonodavstva o zaštiti podataka o ličnosti u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji (Prvorangirani)
  2. Granični sporovi kao izazov politike proširenja Evropske unije i evropskih integracija Srbije (Drugorangirani)
  3. Uloga Evropske unije u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine (Trećerangirani)
Manifestacija „Evropa priča - živa biblioteka” otvorena na Vračaru

Manifestacija „Evropa priča - živa biblioteka” otvorena na Vračaru

14. maj 2018. | Beograd

Manifestacija „Evropa priča - živa biblioteka“ otvorena je 12. maja na Svetosavskom platou u Beogradu, ispred Narodne biblioteke Srbije, a u okviru Nedelje Evrope na Vračaru. Događaj su organizovali Udruženje građana Libero i Gradska opština Vračar, u saradnji s partnerima i predstavnicima lokalnih samouprava iz Skoplja, Ljubljane, Brčko distrikta, kao i međunarodnom organizacijom iz Brisela.

Održan sastanak nadzornog odbora Programa prekogranične saradnje između Srbije i Makedonije

Održan sastanak nadzornog odbora Programa prekogranične saradnje između Srbije i Makedonije

11. maj 2018. | Leskovac

Na prvom Zajedničkom nadzornom odboru Programa prekogranične saradnje između Srbije i Makednonije danas se u Leskovcu razgovaralo se o prioritetnim osama Programa. Tom prilikom predstavljena su i najvažnija programska dokumenta, a definisan je i plan rada za naredni period.  Sastanak je otvorio Mihajilo Dašić, v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije, dok je predsedavajuća bila Mjelma Mehmeti Petersen, rukovodilac Operativne strukture Programa iz Republike Makedonije. Na sastanku su učestvovali i Štefan Hudolin, šef Operacija II iz Delegacije EU u Republici Srbiji i Jovana Milovanović, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dodatna podrška Nemačke evropskim integracijama Srbije

Dodatna podrška Nemačke evropskim integracijama Srbije

10. maj 2018. | Beograd

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su danas sporazum o sprovođenju projekta podrške reformi javne uprave u Srbiji, kojim su sredstva za tu namenu povećana na pet miliona evra sa prvobitnih milion i po.

Sporazum su potpisali ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, direktor GIZ-a u Srbiji Gerhard Zipel, šef projekta Aleksandra Hilbig i pomoćnica ministra za evropske integracije Ksenija Milenković.

Manifestacijom

Manifestacijom "Evropsko selo" obeležen Dan Evrope u Zrenjaninu

10. maj 2018. | Zrenjanin

Povodom Dana Evrope, Ministarstvo za evropske integracije pridružilo se danas gradu Zrenjaninu, Delegaciji Evropske unije u Srbiji i Fondu za evropske poslove AP Vojvodine, u organizaciji manifestacije „Evropsko selo“, na kojoj su učestvovala deca iz 28 osnovnih škola iz Zrenjanina, Tomaševca, Orlovata, Perleza i okoline.

Treći Forum Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region biće održan 24. i 25. maja u Kataniji

Treći Forum Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region biće održan 24. i 25. maja u Kataniji

09. maj 2018. |

Treći Forum Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region, koji organizuje Italija kao predsedavajuća Strategijom u saradnji sa Evropskom komisijom,  biće održan 24. i 25. maja u Kataniji (Italija) pod sloganom „Naš region, naša budućnost“.

Više od pet miliona evra za javnu infrastrukturu

Više od pet miliona evra za javnu infrastrukturu

09. maj 2018. | Beograd

U okviru podrške Evropske unije unapređenju infastrukture u dva regiona- Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije, u toku je poziv za podnošenje predloga projekata lokalne infrastrukture za koje je EU opredlila  5,2 miliona evra. Poziv je otvoren do 29. juna 2018. godine, a pravo učešća imaju 99 lokalnih samouprava uključenih u realizaciju programa EU PRO koji se finansira iz IPA programa za 2016. godinu, a sprovodi ga Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Vladom Srbije, prvenstveno sa Ministarstvom za evropske integracije.

Održana konferencija „Kulturno nasleđe i EU“

Održana konferencija „Kulturno nasleđe i EU“

07. maj 2018. | Knjaževac

U subotu, 5. maja u Domu kulture u Knjaževcu održana je Međunarodna konferencija „Kulturno nasleđe i EU“ . Konferenciju je u okviru projekta „Prevazilažanje evroskepticizma kroz kulturno nasleđe“, podržanog od strane evropskog programa „Evropa za građane“, organizovao Institut za pogranična područja u saradnji sa opštinom Knjaževac.

Debata „Razgovarajmo o Evropi“

Debata „Razgovarajmo o Evropi“

01. maj 2018. | Beograd

Pogledajte najnoviju debatu „Razgovarajmo o Evropi“ koju organizuje EU info centar, a koja je emitovana 30. aprila 2018. godine na N1 televiziji. Gosti: v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije Ksenija Milenković, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević, Gordana Tiodorović, Privredna komora Srbije i Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU.

Raspisan godišnji konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva

Raspisan godišnji konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva

26. april 2018. | Beograd

Sa ciljem podsticanja javne rasprave i debate o temama u vezi sa EU i procesom pristupanja Republike Srbije EU u skladu sa sprovođenjem Strategije komunikacije, a na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja (“Službeni glasnik RS”, br. 16/18), a na osnovu rezultata redovnih godišnjih istraživanja javnog mnjenja o stavovima građana o Evropskoj uniji, Ministarstvo za evropske integracije objavljuje konkurs za sprovođenje projekata u oblasti informisanja o sledećim temama:

KROVNA TEMA: MLADI I EVROPSKA UNIJA; ŠTA NAM DONOSI ČLANSTVO

CILjNA GRUPA: SREDNjOŠKOLCI

Prikazano je 1-10 od ukupno 1029 Aktuelnosti 12345