Proglašen početak pregovora EU i SCG

10. oktobar 2005. |

Beograd, 10. oktobar 2005. godine - U Palati državne zajednice SCG danas je održana svečana sednica kojom je označen početak pregovora Evropske unije i Srbije i Crne Gore o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji predstavlja prvu stepenicu ka integraciji državne zajednice u EU.

Svečanosti su prisustvovali komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren, predsednik državne zajednice SCG Svetozar Marović, predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Republike Crne Gore Milo Đukanović i ambasador Velike Britanije, zemlje koja trenutno predsedava Evropskom unijom, Dejvid Gauen.


Koštunica je tim povodom ocenio da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ima `značaj i vrednost ugaonog kamena u građevini sveobuhvatnih reformi, koja se još uvek podiže`.


Postoje trenuci i događaji koji su veoma važni i dragoceni za zemlju, narod i sve naše građane. Iz Beograda danas u svet odlazi dobra vest i sa ovoga mesta i građanima Srbije i Crne Gore stiže dobra vest. Ona glasi da smo zaista sve bliže Evropskoj uniji, da smo sve bliže našem cilju i vrednostima u koje smo verovali i za koje smo sve protekle godine radili, rekao je predsednik Vlade Srbije.


On je naveo da današnji dan doživljava i kao `važan rezultat našeg zajedničkog rada da zemlju valjano uređujemo i vodimo u Evropsku uniju`.


Svi mi u Srbiji dobro znamo koji je naš cilj i znamo da idemo pouzdanim putem, rekao je Koštunica i dodao da je sigurno da nećemo žaliti truda da poboljšamo životni standard naših građana, oporavimo privredu, Srbiju pravno uredimo i pokažemo da je ona u Evropi i da smo mi u Evropi svoji na svome.



Dobra vest i dobra poruka koju danas zajednički šaljemo iz Beograda i za koju smo sigurni da je principijelna, glasi da se svi u našem regionu, kao što to važi i svuda u Evropi, moramo držati opšteprihvaćenih načela i vrednosti, a to znači i da moramo prihvatiti zajedničku odgovornost za stabilnost našeg regiona, što pre svega podrazumeva nepromenjivost međunarodno priznatih granica, naglasio je predsednik Vlade Srbije.


Koštunica je istakao da se Vlada Srbije dobro pripremila za početak ovih pregovora i da je sada iznad svega važno da se svi u državnoj zajednici Srbija i Crna Gora u potpunosti posvete ovom poslu.


On je poručio da je prilika tu i da je ne smemo propustiti jer ćemo samo tako pokazati da smo zaista posvećeni evropskim integracijama, zarad budućnosti naših građana, mira i stabilnosti u regionu i opšteg napretka naše zemlje. Naša kultura i naša tradicija jesu duboko evropske i mi Evropu i njene vrednosti razumemo i prihvatamo kao naše. Naša zemlja je davala i ubuduće će davati svoj doprinos razvoju Evrope i naše zajedničke budućnosti, zaključio je predsednik Vlade Srbije.


Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović ocenio je da je početak pregovora o pridruživanju EU veliki i svečan dan koji su dugo čekali i državna zajednica, države članice i svi građani.


SCG i pregovarački timovi spremni su za početak pregovora. Odlučni smo da ne propustimo nijedan dan u narednom periodu kako bismo učinili sve da tok pregovora bude uspešan i u interesu naše evropske budućnosti, rekao je Marović.


On je istakao da niko u SCG nema pravo da veruje da će se moći napred bez ispunjavanja i poslednjih obaveza prema Hagu i naveo da ga raduje to što zna da oko tog pitanja danas postoji saglasnost svih u SCG i u državama članicama.


Pre svih, prema njegovim rečima, mora se rešiti u najkraćem roku slučaj generala Ratka Mladića jer je to u interesu SCG i njenog evropskog puta.


Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da današnjim proglašenjem početka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počinje nova faza u odnosima EU i Srbije i Crne Gore.


Prema njegovim rečima, taj sporazum će produbiti odnose i stvoriti ugovorne veze EU i SCG, što je ključni korak napred na putu SCG prema Evropskoj uniji.


Ren je rekao da iduća godina donosi suočavanje sa teškim političkim pitanjima uključujući i moguće razgovore o statusu Kosova i Metohije i budućnosti državne zajednice i ukazao na to da je u interesu svih da se ne dopusti da ta pitanja ometaju pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. On je dodao i da bi eventualno odvajanje Crne Gore i nesaradnja sa Hagom mogli da uspore pregovore.