Pregovori počinju 10. oktobra

07. oktobar 2005. |

BEOGRAD, 07. oktobar 2005. (FoNet) - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je danas da će pregovori o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Beogradom biti suspendovani ukoliko ne bude bilo potpune saradnje sa Haškim sudom.

Tanja Miščević je na brifingu za novinare, koji je zajedno sa Kancelarijom organizovala Fondacija Konrad Adenauer, posvećenom pregovorima sa EU rekla da odluku o eventualnoj suspenziji pregovora Evropska komisija donosi ukoliko Tribunal oceni da postoji nedovoljna saradnja Srbije i Crne Gore sa tim sudom.

Prema rečima Tanje Miščević, pregovori se lako suspenduju, ali je jako teško da ponovo budu brzo nastavljeni, jer to zavisi od političke volje unutar EU.

Ako postoji politička volja za saradnju sa Hagom, a u Srbiji postoji, do suspenzije neće doći, izjavila je Tanja Miščević. Ona je rekla da oko ispunjavanja međunarodnih obaveza nema pogađanja, što je i uslov da bi pregovori između SCG i EU bili brži.

Održavanje referenduma u Crnoj Gori može usporiti proces pregovoranja o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, izjavila je Tanja Miščević i dodala da Srbija mora da zaštiti proces pregovaranja i da Vlada Srbije ima plan za pregovore u slučaju da se na referendumu građani Crne Gore izjasne za samostalnost.

Tanja Miščević je najavila dolazak evropskog komesara za proširenje Olija Rena u Beograd 10. oktobra, kada će biti održana svečanost povodom početka pregovora.

Pregovori će, međutim, zvanično početi krajem oktobra ili početkom novembra, jer je Evropskoj komisiji potrebno vreme da se tehnički pripremi za početak pregovora. Moj je utisak da je Evropska komisija potpuno spremna da pregovori budu brzi, bez stresa, izjavila je Tanja.