Srbija spremno dočekuje početak pregovora sa EU

05. oktobar 2005. |

Novi Pazar, 3. oktobar 2005. godine - Potpredsednik Vlade Republike Srbije i šef pregovaračkog tima za pregovore sa Evropskom unijom Miroljub Labus naglasio je danas u Novom Pazaru da je odluka šefova diplomatija EU o odobravanju mandata za početak pregovora o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju veoma dobra vest za sve građane Srbije i Crne Gore.

Labus je na konferenciji za novinare u okviru kampanje `Evropa kuca na tvoja vrata` rekao da je svih 25 članica EU podržalo brz početak pregovora i naglasio da današnja odluka predstavlja priznanje za napredak u demokratskim i privrednim promenama sprovedenim u Srbiji.


On je ponovio da Srbija spremno dočekuje početak pregovora i ocenio da je sada sasvim izvesno da će oni početi 10. oktobra, kada i evropski komesar za proširenje Oli Ren dolazi u Srbiju.


Ambasador Velike Britanije u SCG Dejvid Gauen i šef Delegacije Evropske komisije u SCG Žozep Ljoveras čestitali su Srbiji i Crnoj Gori odobravanje početka pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i naglasili punu podršku evropskim integracijama naše zemlje.


Govoreći o prednostima članstva u EU, Gauen je istakao da EU nije samo trgovinska i carinska unija, već i unija zajedničkih vrednosti. Gauen je posetu Novom Pazaru ocenio kao veoma korisnu, pri čemu je posebno istakao značaj međusobnog razumevanja i poštovanja u multietničkom društvu. On je rekao da je jedan od prioriteta Vlade Velike Britanije, u kojoj živi dva miliona ljudi muslimanske veroispovesti, upravo unapređenje odnosa svih zajednica. Prema njegovim rečima, ulazak u Evropsku uniju garantuje jačanje tih odnosa i međusobne tolerancije etničkih i verskih zajednica.


Britanski ambasador je izrazio očekivanje da će SCG do zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ispuniti sve obaveze definisane Kopenhagenškim sporazumom, kao i obavezu saradnje s Haškim tribunalom.


Šef Delegacije Evropske komisije u SCG Žozep Ljoveras istakao je da je odluka šefova diplomatije EU dobra vest, pre svega za građane Srbije i Crne Gore.On je naglasio da je proces pridruživanja SCG Uniji značajan za stabilnost celog regiona, konsolidaciju demokratije i stvaranje dobre klime za dalji privredni razvoj naše zemlje.


Tokom posete predstavnici nevladinog sektora iz ovog područja i Kancelarija za pridruživanje EU Vlade Srbije potpisali su Memorandum o razumevanju. Direktor Kancelarije Tanja Miščević je izjavila tom prilikom da je cilj Memoranduma da vladin i nevladin sektor zajednički rade u procesu pridruživanja EU, pre svega na ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, zaštiti dece i na izjednačavanju polova, koji su osnovni principi EU.


Delegacija Vlade Republike Srbije, Evropske komisije i ambasador Velike Britanije razgovarali su u Novom Pazaru i sa predstavnicima lokalne samouprave.


Nakon sastanaka sa predstavnicima SO Novi Pazar, potpredsednik Vlade Republike Srbije istakao je važnost uključivanja svih političkih opcija u proces evropske integracije naše zemlje i ocenio da je taj proces jedini pravi okvir za uređivanje odnosa.


Labus je saslušao sve predstavnike lokalne vlasti i najavio da će Vladi Srbije podneti izveštaj o tim razgovorima. Govoreći o funkcionisanju lokalne samouprave, on je rekao da se sa tim problemom suočavaju mnoge opštine u Srbiji i pozvao sve da zajednički rešavaju probleme jer, kako je istakao, što je manje prepreka i granica, veće su šanse da se bolje živi.


Delegacija Vlade Srbije, Evropske komisije i britanski ambasador razgovarali su danas i sa predstavnicima verskih zajednica u Novom Pazaru na okruglom stolu pod nazivom `Uloga verskih zajednica u procesu evropskih integracija`, a o evropskoj perspektivi Srbije i prednostima ulaska u EU delegacija je razgovarala i sa učenicima gimnazije u Novom Pazaru.


Potpredsednik Vlade Srbije posetio je i Pravni fakultet, gde je studentima prve godine podelio indekse.


Na kraju posete Novom Pazaru, Labus se sastao i sa privrednicima tog kraja, sa kojima je razgovarao o perspektivi razvoja obućarske i tekstilne industrije, koje su dominantne u ovom regionu.