Saopštenje Kancelarije o odluci Saveta EU

03. oktobar 2005. |

Beograd, 3. oktobar 2005. godine: Odluka Saveta Evropske unije kojom se usvaja mandat za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom i Crnom Gorom, signal je da je naša zemlja načinila još jedan korak napred u procesu evropskih integracija i da je spremna da značajno unapredi ekonomske i političke odnose sa EU, saopštava Kancelarija za pridruživanje EU Vlade Republike Srbije.

Početak pregovora sa EU planiran je za 10. oktobar kada će Oli Ren, komesar EU za proširenje, vlastima u Beogradu predstaviti Nacrt sporazuma o SPP. Očekuje se da će prvi konkretni pregovori o samoj sadržini Sporazuma otpočeti u novembru 2005.

Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju vodiće se između pregovaračkih timova državne zajednice i država članica, sa jedne, i predstavnika EU, sa druge strane. Najznačajnija pitanja, pre svega u oblastima liberalizacije trgovine i harmonizacije domaćeg zakonodavstva sa evropskim standardima, biće razmatrana na sastancima stručnih timova dveju strana u narednih nekoliko meseci.

Rezultat pregovora biće Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će potpisati državna zajednica SCG sa Evropskom komisijom i državama članicama EU. Sporazum će stupiti na snagu nakon ratifikacije u SCG i svim zemljama EU. Do tada, na snazi će biti Privremeni sporazum kojim će se među potpisnicima urediti odnosi u oblasti ekonomije.

Današnjom odlukom potvrđeno je da je EU prepoznala i uvažila napore naše zemlje u sprovođenju neophodnih ekonomskih i društvenih reformi, u ispunjavanju međunarodnih obaveza i ostvarivanju preporuka iz Evropskog partnerstva kojim je trasiran reformski put Srbije i Crne Gore ka EU.