Odobren početak pregovora sa SCG

03. oktobar 2005. |

LUKSEMBURG, 3. oktobar 2005. (FoNet) - Šefovi diplomatija Evropske unije u Luksemburgu odobrili su danas početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom.

Evropski ministri stavili su do znanja da Evropska komisija može da počne pregovore zato što je u Srbiji i Crnoj Gori došlo do suštinskog napretka u demokratskim, proevropskim reformama.

Prema nacrtu zaključaka zasedanja, ministri naglašavaju da to ima značaj i zato što do pregovora dolazi na petu godišnjicu demokratskih promena u Srbiji i uklanjanja režima Slobodana Miloševića.

Britansko predsedništvo EU je stavilo do znanja da šefovi diplomatija evropske dvadesetpetorice traže punu saradnju sa Haškim sudom i `odlučujuću akciju` da u Hag odu svi optuženi za ratne zločine, `a pre svega Ratko Mladić i Radovan Karadžić`.

Ministri EU su predočili da će `brzina približavanja Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, zavisiti od toga koliko brzo će SCG sprovoditi reforme i uskladiti se sa merilima i zahtevima EU`.

press release sastanka Saveta ministara