Pregovori sa EU ipak 10. Oktobra

27. septembar 2005. |

BEOGRAD, 27. septembar 2005. (FoNet) - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je danas u intervjuu FoNetu da će pregovori sa EU o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ipak početi 10.oktobra i povtrdila da Ratko Mladić u ovom momentu nije razlog za odlaganje početka pregovora.

Miščević je precizirala da je 5. oktobar bio datum koji je Srbija želela da vidi kao pravi početak pregovora, ali iz tehničkih razloga to će biti 10. oktobra.

`Razlika u datumima je zbog činjenice da će 3. oktobra sam mandat Sporazuma biti usvojen na prvom sastanku Saveta ministara EU. Da bi se institucije EU pripremile i da bi taj dokument mogao da bude upućen nama, Evropskoj komisiji je tehnički potrebno nekoliko dana`, objasnila je Miščević.

`Zbog toga je ovo odlaganje, ali 10. oktobar je poprilično blizu i tada se`, kako je najavila Missccevich, `očekuje da Oli Ren dođe u Beograd i preda izgled budućeg sporazuma predsedniku Saveta ministara SCG Svetozaru Maroviću`.

Prema rečima Tanje Miščević, potpuna saradnja sa Haškim tribunalom, ostaje obaveza u Procesu stabilizacije i pridruživanja sa EU.

`Potpuna saradnja sa Haškim tribunalom, i dalje ostaje obaveza u Procesu stabilizacije i pridruživanja, kao i sve druge obaveze i definitivno u ovom momentu nije razlog za odlaganje početka sporazuma`, naglasila je Miščević.

`Ne zaboravljamo da završavanje potpune saradnje sa Tribunalom, kao i mnoge druge obaveze koje inače imamo prema EU, ostaju obaveze i u toku pregovora. Ono što imamo na umu je da, ukoliko nastanu problemi oko ispunjavanja obaveza, to može biti razlog za suspenziju Sporazuma, odnosno za suspenziju samih pregovora`, precizirala je Miščević.

Upitana kada se može očekivati punopravno članstvo SCG u Uniji, ona je naglasila da ne bi špekulisala sa godinom ulaska u EU.

`Mi imamo 2012.godinu, kao godinu naše spremnosti, a ne kao godinu kada smo sigurni da ćemo ući u EU. To je godina koju smo izračunali da bi, pre svega Srbija, jer je to naša procena ovde, ali i SCG mogle da postanu članica EU`, rekla je Miščević.

Miščević je naglasila da je srpska strana u potpunosti pripremljena za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju i podsetila da je Vlada Srbije usvojila platformu za pregovore, pregled kako bismo u pregovore mogli da uđemo, pregovračke grupe i tim.

Na pitanje koliko stav vlasti Crne Gore, da je nezavisnost važnija od evropskih integracija, može da utiče na proces pregovaranja, ona je naglasila da bi svaka politička kriza, nedostatak konsenzusa, pitanje referenduma mogli da uspore proces pregovaranja.

`Nadamo se da će ipak biti dovoljno političkog razuma i shvatanja da je put ka EU, odnosno put ka evropskim integracijama, ipak primaran cilj i državne zajednice i svake od njenih država članica`, zaključila je Tanja Miščević.