U Beogradu danas otvorena izložba fotografija „Primenjena nostalgija: Beograd – Valeta“

22. jun 2017. | Beograd

 U Beogradu danas otvorena izložba fotografija „Primenjena nostalgija: Beograd – Valeta“

„Malteško predsedavanje Evropskoj uniji je za evropski put Srbije bilo veoma uspešno“, rekla je ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, na današnjem otvaranju izložbe fotografija „Primenjena nostalgija: Beograd - Valeta“ u galeriji Narodne banke Srbije. 

Ministarka je istakla da se nada da će se ovaj trend u otvaranju pregovaračkih poglavlja  nastaviti i tokom predsedavanja Estonije  EU. Ona je podsetila danas da je ovo bila veoma uspešna nedelja za Srbiju u procesu evropskih integracija jer su otvorena dva nova pregovaračka poglavlja, dok je za vreme predsedavanja Malte EU, otvoreno ukupno četiri .

„Nadam se da ćemo nastaviti da napredujemo u oblastima koje su teme pregovora, kako bi što pre postali članica EU“, rekla je  Joksimović.

Pored ministarke, na otvaranju izložbe su govorili i v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju RS EU Tanja Miščević i  v.d. šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Oskar Benedikt.

Ksenija Milenković podsetila je da se projekat „Primenjena nostalgija" sprovodi desetu godinu za redom i podsetila da je prva izložba bila 2007. godine u saradnji sa  Portugalom : „U toku su pripreme za realizaciju izložbe sa Estonijom i na jesen će biti konačan dogovor da se izložba realizuje i da se vide sličnosti Beograda i estonske prestonice Talina, koji će u tom trenutku predsedavati Unijom“, istakla je Ksenija Milenković.

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju RS EU Tanja Miščević, ocenila je da je ovaj projekat još jedan od načina da se pokaže da je Srbija deo evropskog kulturnog prostora.

„Na te sličnosti mi ukazujemo i kroz pregovarački proces, želimo da pokažemo da Srbija deli te evropske vrednosti“, rekla je ona.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, zahvalio je Kancelariji za evropske integracije za realizaciju projekta koji po 12. put predstavlja prestonice država članica EU ali istovremeno i pokazuje kako se Srbija približava EU.

„Ovo je način da se ojača kulturna diplomatija“, rekao je Benedikt i napomenuo da je ta saradnja veoma važna.

Autor fotografija iz Valete Aleksandar Knežević,  zahvalio je na podršci koju je imao u realizaciji ovog projekta i naglasio da je bio prijatno iznenađen spremnošću Maltežana da mu pomognu tokom njegovog boravka na Malti kako bi što bolje predstavio sličnosti dva grada.

Izložba „Primenjena  nostalgija“ je projekat Kancelarije za evropske integracije, koji je zamišljen  kao serija zajedničkih izložbi fotografija dva fotografa, jednog iz Srbije i jednog iz zemlje predsedavajuće EU. Osnovna ideja je da se i na ovaj način unapredi kulturna razmena između dveju zemalja, kao i da se promovišu evropske vrednosti i saradnja Srbije sa državama članicama EU.

Trenutna izložba, koja je organizovana povodom malteškog predsedavanja Savetu EU, otvorena je u galeriji Narodne banke Srbije, do 26. juna a od tog dana pa do polovine jula biće predstavljena i publici u Valeti.