Otvorena poglavlja 7 i 29

20. jun 2017. | Luksemburg

Odluka o otvaranju pregovaračkih poglavlja 7 i 29 doneta je danas na Šestoj međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu. Na konferenciji su predstavljene pregovaračke pozicije Srbije za poglavlje 7 - Pravo intelektualne svojinepoglavlje 29 - Carinska unija. Delagaciju Srbije predvodio je ministar zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, Savet EU predstavljala je malteška ministarka za evropske poslove Helena Dali, a ispred Evropske komisije prisustvovao je generalni direktor Direkcije EU za pregovore o proširenju i susedsku politiku Kristijan Danijelson.

„Kroz otvaranje poglavlja pokazujemo da smo u reformski proces ušli zbog našeg društva i građana, a i zbog krajnjeg cilja, pristupa EU. Želim da istaknem da je Srbija pre svega okrenuta reformama na unutrašnjoj agendi, a verujemo da su evropske intregracije najbolji put i mehanizam da budemo u tome uspešni“, kazala je Jadranka Joksimović, ministar zadužen za evropske integracije, na konferenciji za novinare nakon otvaranja poglavlja. Ona je dodala da je Poglavlje 7, o pravu intelektualne svojine, važno za građane i privredu, za pravnu sigurnost, kao i za autore i njihova prava, za suzbijanje proizvodnje i rasturanja lažnih proizvoda, kao i za istraživanje i razvoj. Poglavlje 29, o carinskoj uniji, obuhvata propise i mehanizme za automatsku primenu svih carinskih postupaka za uvoz i izvoz, tranzit, čime se pospešuju uslovi poslovanja.

Direktor Direkcije EU za pregovore o proširenju i susedsku politiku Kristijan Danijelson kazao je da je sastanak bio "veoma dobar": "On je pokazao veoma jasno da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i realna. Otvorili smo dva poglavlja, o intelektualnoj svojini i carinskoj uniji, i oba poglavlja tiču se šire oblasti od pristupa EU. Ona su suštinska za konkurentnost srpske ekonomije“.