Utvrđene osnove za pregovore sa EU

26. septembar 2005. |

Beograd, 23. septembar 2005. godine - Vlada Republike Srbije saopštila je da je utvrdila polazne osnove za pregovore o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i da će posle utvrđivanja zajedničke platforme sa predstavnicima državne zajednice i Crne Gore, državna zajednica biti spremna da otpočne pregovore sa EU.

Polazne osnove, koje je ranije utvrdio Savet za evropske integracije Republike Srbije a Vlada potvrdila na jučerašnjoj sednici, sadrže pregovaračku poziciju Vlade Srbije i predlažu rokove i dinamiku optimalne liberalizacije trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima, dinamiku i obim harmonizacije zakona, oblik saradnje u pojedinim politikama, kao i predlog za definisanje preambule.


U izradu ovog dokumenta bili su uključeni nezavisni stručnjaci, predstavnici Predsedništva Srbije, Narodne skupštine Republike Srbije, Privredne komore Srbije i Pregovarački tim Vlade Srbije, koji su zajednički učestvovali u radu šest Vladinih radnih grupa - za robu, poljoprivredu, usluge, slobodno kretanje kapitala i finansijsku saradnju, harmonizaciju zakona, za prelazne i završne odredbe i za preambulu i političku saradnju.