Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Srbija, kao kandidat za EU, pokazuje veliku odgovornost

30. oktobar 2019. | Beograd

J. Joksimović: Srbija, kao kandidat za EU, pokazuje veliku odgovornost

Srbija je na pravom putu unapređenja izbornih uslova kroz primenu preporuka ODIHR, ocenila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodala da je Vlada Srbije učinila veliki politički ustupak i pokazala odgovornost prihvatajući medijaciju Evropskog parlamenta.

Joksimović je u Skupštini Srbije rekla da Vlada ne beži ni od jedne teme, posebno kada je reč o izbornim uslovima i da je spremna da otvori politički zahtevne teme i da na transparentan način popravimo Zakon o izborima koji je, kako je primetila, svojevremeno hvaljen od EU.

„Pogledajte kakva je situacija u parlamentima u regionu, a nekima nije ni ponuđena ovakva medijacija. Mislim da je Srbija pokazala višak odgovornosti kao kandidat koji napreduje ka EU i dobrovoljno je prihvatila medijaciju EP“, istakla je Joksimović na 11. sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija - Srbija.

Odgovarajući na navode kopredsedavajuće Parlamentarnog odbora Tanje Fajon, koja je izrazila zabrinutost u vezi sa bojkotom parlamenta i najavljenim bojkotom izbora od strane dela opozicije, Joksimović je kazala da je paradoksalno da se o tome govori bez uvažavanja činjenice da postoji parlamentarna opozicija u Srbiji i da je nekoliko opozicionih stranaka vrlo aktivno u njegovom radu.

„Oni koji zagovaraju bojkot izbora, a govorimo o Savezu za Srbiju, su vanparlamentarna stranka. Meni je neverovatno da oni govore o bojkotu, pa na koji način žele da postanu parlamentarna stranka“, upitala je Joksimović i podsetila da je i SzS pozvan da učestvuje u međupartijskom dijalogu uz posredovanje EP.

Osvrnuvši se na kritike o medijskim slobodama, koje je iznela Fajon, Joksimović je kazala da je urađena revizija Medijske strategije, koja je poslata u Brisel, uz dodatne konsultacije OEBS-a, čime je, kako kaže, podignut nivo transparentnosti, inkluzivnosti i kompetentnosti.

Podsetila je da je rad na Medijskoj strategiji obnovljen na inicijativu predsednika Srbije upravo zato što je bio doveden u pitanje kredibilitet tog procesa, jer pojedina novinarska udruženja nisu želela da u njemu učestvuju.

„Ceo proces trajao je duže od godinu dana i time je ostvaren dodatni kvalitet, čak i po cenu da promašimo neke rokove, ali kvalitet nam je bio važniji od brzine“, rekla je Joksimović.

Kada je reč o napadima na novinare, koje je spomenula Fajon, Joksimović je navela da su svi slučajevi koji su prijavljeni tužilaštvu procesuirani, da su neki u fazi podizanja optužnice, a u nekima se prikupljaju dokazi.

„Dobro je da u Srbiji nema ubistva novinara, svedoci smo da se to dešavalo u Bugarskoj, na Malti i u Slovačkoj. Srbija je formirala Radnu grupu koja se bavila slučajevima ubistva novinara koja decenijama nisu bila rešena, a čijim je radom došlo do velikog napretka u tim slučajevima“, istakla je Joksimović.

Dodala je da se čekaju komentari iz Brisela na nacrt Medijske strategije, posle čega će se praviti akcioni plan i uslediti čitav niz proceduralnih koraka kojima će se zaokružiti zakonski okvir bez kojeg, kako je istakla, nema uspešne implementacije.

„Politička volja za to postoji, kao i podrška EU i OEBS i svih institucija u Srbiji, nadam se da ćemo imati bolje rezultate i da će rangiranje Srbije biti bolje“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug