Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Slovenija i Srbija usmerene na budućnost

23. jun 2021. | Beograd

J. Joksimović: Slovenija i Srbija usmerene na budućnost

Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije u vladi Srbije čestitala je večeras ambasadoru Slovenije u Beogradu Damjanu Bergantu u ime Vlade Srbije tridesetogodišnjicu državne samostalnosti i predstojeće šestomesečno predsedavanje Savetom EU i tom prilikom istakla da su Srbija i Slovenija tokom proteklih 30 godina, bez obzira na teškoće u prošlosti, uspele da usmere pogled prema budućnosti.

„Mi razmišljamo kako zajedno da se suočimo sa izazovima koje nosi budućnost, a ne o stvarima koje su ostale u prošlosti i koje bi svi zajedno trebalo da prevaziđemo. Slovenija i Srbija su pokazale značajan kapacitet kao ozbiljne i odgovorne države. Mi danas možemo da kažemo da je Slovenija iskreno podržavala evropske integracije Srbije“, istakla je Jadranka Joksimović.

Ministar za evropske integracije Srbije je podsetila da je Slovenija i tokom proteklih nekoliko dana bila jedna od zemalja koja se „glasno i vrlo jasno zalagala“ za to da Srbija napravi nove korake u procesu evropskih integracija i da otvori nove klastere.

„Ja vam, gospodine ambasadore, na tome zahvaljujem, mi to znamo da cenimo. Reći ću još i to da je tokom nedavnih važnih regionalnih skupova na kojima su učestvovali i ostali predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, izraženo puno očekivanje i da se polažu velike nade da će proces proširenja EU biti osnažen tokom predstojećeg predsedavanja Slovenije. A za nas će to biti prilika da dodatno razvijamo naše političke, ekonomske i kulturne odnose“, predočila je Jadranka Joksimović.

Ona je poručila da će Srbija raditi „što je najbolje moguće“ da ubrza reformski proces i da pokaže dodatnu posvećenost procesu evropskih integracija.

Izvor: Tanjug