U odgovorima na Upitnik EK sadržan tačan opis postojećeg stanja

25. januar 2011. |

Savet za evropske integracije Republike Srbije, kome je predsedavao predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković, razmotrio je na jučerašnjoj sednici radnu verziju „Odgovora na Upitnik Evropske komisije upućen radi pripreme mišljenja o zahtevu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji".

Cvetković je, obraćajući se članovima Saveta, naglasio da je u odgovorima sadržan tačan opis postojećeg stanja u našoj zemlji, i dodao da će još veći izazov biti da to stanje popravimo u skladu sa evropskim standardima.


Savet je pohvalio napore koje su preduzeli Vlada, Narodna skupština, pravosudni organi, nezavisna tela i socijalni partneri, koji su aktivno učestvovali u izradi odgovora na Upitnik i na taj način doprineli da se taj proces dovrši u predviđenom roku.


Na sednici je Savet posebno pozdravio odluku Vlade da se u proces izrade odgovora na Upitnik uključe organizacije civilnog društva, čijim je učešćem obezbeđena transparentnost i uključenost javnosti, što je od izuzetnog značaja za bolje razumevanje procesa pristupanja EU među građanima Srbije.

Savet je uputio poziv Vladi da u što skorijem roku usvoji odgovore na Upitnik i da ih prosledi Evropskoj komisiji.


Takođe, Savet je uputio poziv Vladi Srbije da intenzivno radi na sprovođenju mera predviđenih "Akcionim planom za ispunjavanje prioriteta iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije za 2010. godinu, radi ubrzanja sticanja statusa kandidata“ i da o tome redovno informiše javnost.


U vezi sa prošlonedeljnom ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU i usvajanja rezolucije o našoj zemlji u Evropskom parlamentu, Savet je pozdravio ratifikaciju i potvrdio kontinuitet državne politike u vezi sa Kosovom i Metohijom.