У одговорима на Упитник ЕК садржан тачан опис постојећег стања

25. јaнуар 2011. |

Савет за европске интеграције Републике Србије, коме је председавао председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић, размотрио је на јучерашњој седници радну верзију „Одговора на Упитник Европске комисије упућен ради припреме мишљења о захтеву Србије за чланство у Европској унији".

Цветковић је, обраћајући се члановима Савета, нагласио да је у одговорима садржан тачан опис постојећег стања у нашој земљи, и додао да ће још већи изазов бити да то стање поправимо у складу са европским стандардима.


Савет је похвалио напоре које су предузели Влада, Народна скупштина, правосудни органи, независна тела и социјални партнери, који су активно учествовали у изради одговора на Упитник и на тај начин допринели да се тај процес доврши у предвиђеном року.


На седници је Савет посебно поздравио одлуку Владе да се у процес израде одговора на Упитник укључе организације цивилног друштва, чијим је учешћем обезбеђена транспарентност и укљученост јавности, што је од изузетног значаја за боље разумевање процеса приступања ЕУ међу грађанима Србије.

Савет је упутио позив Влади да у што скоријем року усвоји одговоре на Упитник и да их проследи Европској комисији.


Такође, Савет је упутио позив Влади Србије да интензивно ради на спровођењу мера предвиђених "Акционим планом за испуњавање приоритета из Годишњег извештаја Европске комисије за 2010. годину, ради убрзања стицања статуса кандидата“ и да о томе редовно информише јавност.


У вези са прошлонедељном ратификацијом Споразума о стабилизацији и придруживању између Србије и ЕУ и усвајања резолуције о нашој земљи у Европском парламенту, Савет је поздравио ратификацију и потврдио континуитет државне политике у вези са Косовом и Метохијом.