File će Vladi uručiti upitnik 24. novembra

02. novembar 2010. |

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File doći će u Beograd 24. novembra i zvanično uručiti Vladi Srbije upitnik koji će imati između 4.000 i 5.000 pitanja, izjavio je potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

On je na sednici Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije, povodom Izveštaja o sprovođenju Nacionalnog programa integracije Srbije u EU (NPI), izjavio da će Srbija nakon pripremnih radnji u vezi sa popunjavanjem ovog upitnika, već u prvom kvartalu sledeće godine vratiti kvalitetno ispunjen upitnik Evropskoj komisiji.

„Nakon toga treba očekivati dodatna pitanja u drugom kvartalu (2011.), slanje tehničke misije, i kao što nam je rečeno, na jesen sledeće godine i zvanično mišljene EK povodom kandidature Srbije“, istakao je Đelić.

Potpredsednik Vlade istakao je i da će za nastavak evropskih integracija Srbije biti potrebna puna saradnja Srbije sa Haškim sudom, podsetivši da je Hrvatska, iako je dobila status kandidata i datum za početak pregovora, imala odložene pregovore sve dok Ante Gotovina nije bio pronađen i poslat u Hag.