Филе ће Влади уручити упитник 24. новембра

02. новембар 2010. |

Комесар Европске уније за проширење Штефан Филе доћи ће у Београд 24. новембра и званично уручити Влади Србије упитник који ће имати између 4.000 и 5.000 питања, изјавио је потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић.

Он је на седници Одбора Скупштине Србије за европске интеграције, поводом Извештаја о спровођењу Националног програма интеграције Србије у ЕУ (НПИ), изјавио да ће Србија након припремних радњи у вези са попуњавањем овог упитника, већ у првом кварталу следеће године вратити квалитетно испуњен упитник Европској комисији.

„Након тога треба очекивати додатна питања у другом кварталу (2011.), слање техничке мисије, и као што нам је речено, на јесен следеће године и званично мишљене ЕК поводом кандидатуре Србије“, истакао је Ђелић.

Потпредседник Владе истакао је и да ће за наставак европских интеграција Србије бити потребна пуна сарадња Србије са Хашким судом, подсетивши да је Хрватска, иако је добила статус кандидата и датум за почетак преговора, имала одложене преговоре све док Анте Готовина није био пронађен и послат у Хаг.