U Beogradu će 9. maja biti obeležen Dan Evrope

06. maj 2010. |

BEOGRAD, 6. maja (Tanjug) - DanEvrope, 9. maj, biće obeležen u Beogradu različitim manifestacijama kako bi se građani informisali o tome šta znači članstvo u EU, najavili su danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević i član gradskog veća Željko Ožegović.

Podsetivši da se ove godine obeležava 60. godina od donošenja Šumanove deklaracije, koja se smatra prvim korakom ka stvaranju onoga što je danas poznato pod nazivom Evropska unija, Dežer je podsetio na činjenicu da se EU stalno proširuje i jača.

On je kazao da se EU 2004. godine proširila i na istočni deo Evrope, ali da ipak nedostaju veliki delovi, posebno Zapadni Balkan i napomenuo da sada postoji veća solidarnost među članicama. Ukazujući na činjenicu da u EU sada živi pola milijarde građana, Dežer je naglasio da je važno ispitati i kakav stav imaju građani Srbije kada je u pitanju članstvo u Uniji.

Govoreći o obeležavanju Dana Evrope, 9. maja, Dežer je kazao da će centralna manifestacija biti održana na Kalemegdanu od 10 do 15 časova, a da su za posetioce predviđene različite vrste programa.

`Biće održane prezentacije svih država članica, biće reči i o životnoj sredini, kulturnoj razmeni, putovanjima i obrazovanju`, kazao je šef Delegacije EU u Srbiji na konferenciji za novinare u Medija centru.

On je rekao da će biti održani umetnički i kulturni programi, a osim toga, planirani su i košarkaški i odbojkaški turniri u kojima će učestvovati škole iz Srbije, koje će predstavljati po jednu članicu EU. Na konferenciji je rečeno da su osmišljeni i obrazovni programi za decu, u kojima će učestvovati mađioničari i klovnovi.

Milica Delević je podsetila na važnost toga što je građanima Srbije od kraja prošle godine omogućeno da putuju bez viza. Ona je istakal da je na putu ka članstvu u EU značajno da se primenjuju zakoni koji su u skladu sa evropskim propisima, a koji, kako je navela, pre svega koriste građanima Srbije. Kao primer je navela Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, zahvaljujući čijoj primeni je smanjen broj saobraćajnih nesreća. Takođe, dodala je da Kancelarija koordinira i učešće organizacija civilnog društva u obeležavanju dana Evrope koje se bave ovogodišnjom temom socijalnog uključivanja - a to su Evropski pokret, Veliki mali iz Pančeva, Inkluzivni pokret i Inicijativa za razvoj i saradnju IDC.

Ožegović je izjavio da će i Grad Beograd učestvovati u obeležavanju Dana Evrope i napomenuo da će u nedelju, 9. maja u 12 sati biti otvoren Evropski informativni centar u Domu omladine. `Otvaranje centra pokazuje da i mi želimo da budemo deo evropske porodice, a građani će moći da dobiju informacije o EU`, kazao je Ožegović. On je precizirao da je za te namene uloženo 3, 5 miliona dinara, a da će prostor tog informativnog centra obuhvatiti 45 kvadratnih metara.