У Београду ће 9. маја бити обележен Дан Европе

06. мај 2010. |

БЕОГРАД, 6. маја (Танјуг) - ДанЕвропе, 9. мај, биће обележен у Београду различитим манифестацијама како би се грађани информисали о томе шта значи чланство у ЕУ, најавили су данас шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер, директорка Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић и члан градског већа Жељко Ожеговић.

Подсетивши да се ове године обележава 60. година од доношења Шуманове декларације, која се сматра првим кораком ка стварању онога што је данас познато под називом Европска унија, Дежер је подсетио на чињеницу да се ЕУ стално проширује и јача.

Он је казао да се ЕУ 2004. године проширила и на источни део Европе, али да ипак недостају велики делови, посебно Западни Балкан и напоменуо да сада постоји већа солидарност међу чланицама. Указујући на чињеницу да у ЕУ сада живи пола милијарде грађана, Дежер је нагласио да је важно испитати и какав став имају грађани Србије када је у питању чланство у Унији.

Говорећи о обележавању Дана Европе, 9. маја, Дежер је казао да ће централна манифестација бити одржана на Калемегдану од 10 до 15 часова, а да су за посетиоце предвиђене различите врсте програма.

`Биће одржане презентације свих држава чланица, биће речи и о животној средини, културној размени, путовањима и образовању`, казао је шеф Делегације ЕУ у Србији на конференцији за новинаре у Медија центру.

Он је рекао да ће бити одржани уметнички и културни програми, а осим тога, планирани су и кошаркашки и одбојкашки турнири у којима ће учествовати школе из Србије, које ће представљати по једну чланицу ЕУ. На конференцији је речено да су осмишљени и образовни програми за децу, у којима ће учествовати мађионичари и кловнови.

Милица Делевић је подсетила на важност тога што је грађанима Србије од краја прошле године омогућено да путују без виза. Она је истакал да је на путу ка чланству у ЕУ значајно да се примењују закони који су у складу са европским прописима, а који, како је навела, пре свега користе грађанима Србије. Као пример је навела Закон о безбедности саобраћаја на путевима, захваљујући чијој примени је смањен број саобраћајних несрећа. Такође, додала је да Канцеларија координира и учешће организација цивилног друштва у обележавању дана Европе које се баве овогодишњом темом социјалног укључивања - а то су Европски покрет, Велики мали из Панчева, Инклузивни покрет и Иницијатива за развој и сарадњу ИДЦ.

Ожеговић је изјавио да ће и Град Београд учествовати у обележавању Дана Европе и напоменуо да ће у недељу, 9. маја у 12 сати бити отворен Европски информативни центар у Дому омладине. `Отварање центра показује да и ми желимо да будемо део европске породице, а грађани ће моћи да добију информације о ЕУ`, казао је Ожеговић. Он је прецизирао да је за те намене уложено 3, 5 милиона динара, а да ће простор тог информативног центра обухватити 45 квадратних метара.