Ukidanje viza potvrda izvesnosti evropske perspektive Srbije

30. novembar 2009. |

Beograd, 30. novembar 2009. (Tanjug) - Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je danas da je stavljanje Srbije na belu šengensku listu `politički signal prihvatanja`, koji potvrđuje izvesnost evropske perspektive za Srbiju.

Delević je Tanjugu izjavila da vizna liberalizacija ne podrazumeva mogućnost trajnog nastanjivanja i zapošljavanja u EU, ali da građanima pruža brojne konkretne koristi, posebno u oblasti ekonomije i obrazovanja.

`Ovo je prilika za nas da budemo vidljiviji, prisutniji i ravnopravniji. Koliko god da smo pričali o tome da postoji evropska perspektiva, postojanje viza za građane je bio signal odbijanja. Ovo je važan pokazatelj da kada ispunite uslove, tada zemlja napreduje i to je podsticaj za buduće napore koji bi trebalo da nas približe EU`, rekla je Delević.

`To je nešto što smo zaista zaslužili radom u ispunjavanju kriterijuma, a ne poklon, jer niko neće da vam da politički signal po cenu da uvede organizovani kriminal, korupciju i nebezbedne putne isprave u sopstvene zemlje`, istakla je Delević.