Укидање виза потврда извесности европске перспективе Србије

30. новембар 2009. |

Београд, 30. новембар 2009. (Танјуг) - Директорка владине Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић изјавила је данас да је стављање Србије на белу шенгенску листу `политички сигнал прихватања`, који потврђује извесност европске перспективе за Србију.

Делевић је Тањугу изјавила да визна либерализација не подразумева могућност трајног настањивања и запошљавања у ЕУ, али да грађанима пружа бројне конкретне користи, посебно у области економије и образовања.

`Ово је прилика за нас да будемо видљивији, присутнији и равноправнији. Колико год да смо причали о томе да постоји европска перспектива, постојање виза за грађане је био сигнал одбијања. Ово је важан показатељ да када испуните услове, тада земља напредује и то је подстицај за будуће напоре који би требало да нас приближе ЕУ`, рекла је Делевић.

`То је нешто што смо заиста заслужили радом у испуњавању критеријума, а не поклон, јер нико неће да вам да политички сигнал по цену да уведе организовани криминал, корупцију и небезбедне путне исправе у сопствене земље`, истакла је Делевић.