Miščević i Rejes Maroto potpisale memorandum o španskoj donaciji Srbiji

03. novembar 2022. | Beograd

Miščević i Rejes Maroto potpisale memorandum o španskoj donaciji Srbiji

Ministarka za evropske integracije Republike Srbije Tanja Miščević i ministarka industrije, trgovine i turizma Kraljevine Španije Marija Rejes Maroto, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, potpisale su danas u Palati Srbija Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i Kraljevine Španije za finansiranje izrade studija i tehničke pomoći u Republici Srbiji, kojim će našoj zemlji biti stavljena na raspolaganje bespovratna pomoć za dalje jačanje privrednog i ukupnog društvenog razvoja.

Ministarka Miščević zahvalila je španskoj vladi na doslednoj podršci koju Srbiji pruža u procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji, a posebno na ovoj značajnoj razvojnoj pomoći koja je dodatni važan element daljeg unapređenja sveukupnih odnosa dveju zemalja. Posebno je naglasila da će ova sredstva biti iskorišćena za podsticanje ekonomskog razvoja i jačanje kapaciteta javnog sektora Republike Srbije.

„Institucije javnog sektora, uključujući i javna preduzeća, moći će da koriste ovu stručnu i tehničku pomoć, pre svega u oblastima životne sredina, održivosti i klimatskih promena, zatim voda i otpada, agrobiznisa, digitalizacije, kao i u sektorima informacionih i komunikacionih tehnologija, pametnih gradova, energetike, saobraćajne i telekomunikacione infrastruktura i modernizacije javnih institucija“, rekla je Tanja Miščević i podsetila da je ova pomoć neposredni rezultat posete španskog premijera Srbiji čiji je osnovni cilj da konkretno doprinese unapređenju života građana Srbije.

Ministarka Marija Rejes Maroto izjavila je da joj je čast i zadovoljstvo što može da u ime španskog Ministarstva industrije, trgovine i turizma potpiše ovaj Memorandum o razumevanju jer, kako je rekla, on predstavlja novi korak napred u već odličnim bilateralnim odnosima naših zemalja.

„Ovaj dokument će omogućiti da se kroz donacije Vlade Španije finansira izrada studija, pružanje konsultantskih usluga i tehničke pomoći za strateške projekte od zajedničkog interesa. Ovim nameravamo da dodatno ojačamo saradnju između Španije i Srbije, sa krajnjim ciljem podrške razvoju i privrednom rastu vaše zemlje, a u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji. Takođe, želim da istaknem da je za ovaj finansijski instrument Vlade Španije, Srbija jedina prioritetna zemlja u Evropi, što odražava blisku prirodu naših bilateralnih odnosa“, rekla je Marija Rejes Maroto.  

Savet Ministara Kraljevine Španije odobrio je krajem prošle godine bespovratna sredstava u ukupnom iznosu od 50 miliona evra za finansiranje izrade studija, konsultantskih usluga ili tehničke pomoći u zemljama koje su tom odlukom određene kao prioritetne, a među kojima je Srbija kao jedina evropska država.