Мишчевић и Рејес Марото потписале меморандум о шпанској донацији Србији

03. новембар 2022. | Београд

Мишчевић и Рејес Марото потписале меморандум о шпанској донацији Србији

Министарка за европске интеграције Републике Србије Тања Мишчевић и министарка индустрије, трговине и туризма Краљевине Шпаније Марија Рејес Марото, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића, потписале су данас у Палати Србија Меморандум о разумевању између Републике Србије и Краљевине Шпаније за финансирање израде студија и техничке помоћи у Републици Србији, којим ће нашој земљи бити стављена на располагање бесповратна помоћ за даље јачање привредног и укупног друштвеног развоја.

Министарка Мишчевић захвалила је шпанској влади на доследној подршци коју Србији пружа у процесу приступања наше земље Европској унији, а посебно на овој значајној развојној помоћи која је додатни важан елемент даљег унапређења свеукупних односа двеју земаља. Посебно је нагласила да ће ова средства бити искоришћена за подстицање економског развоја и јачање капацитета јавног сектора Републике Србије.

„Институције јавног сектора, укључујући и јавна предузећа, моћи ће да користе ову стручну и техничку помоћ, пре свега у областима животне средина, одрживости и климатских промена, затим вода и отпада, агробизниса, дигитализације, као и у секторима информационих и комуникационих технологија, паметних градова, енергетике, саобраћајне и телекомуникационе инфраструктура и модернизације јавних институција“, рекла је Тања Мишчевић и подсетила да је ова помоћ непосредни резултат посете шпанског премијера Србији чији је основни циљ да конкретно допринесе унапређењу живота грађана Србије.

Министарка Марија Рејес Марото изјавила је да јој је част и задовољство што може да у име шпанског Министарства индустрије, трговине и туризма потпише овај Меморандум о разумевању јер, како је рекла, он представља нови корак напред у већ одличним билатералним односима наших земаља.

„Овај документ ће омогућити да се кроз донације Владе Шпаније финансира израда студија, пружање консултантских услуга и техничке помоћи за стратешке пројекте од заједничког интереса. Овим намеравамо да додатно ојачамо сарадњу између Шпаније и Србије, са крајњим циљем подршке развоју и привредном расту ваше земље, а у оквиру процеса приступања Европској унији. Такође, желим да истакнем да је за овај финансијски инструмент Владе Шпаније, Србија једина приоритетна земља у Европи, што одражава блиску природу наших билатералних односа“, рекла је Марија Рејес Марото.  

Савет Министара Краљевине Шпаније одобрио је крајем прошле године бесповратна средстава у укупном износу од 50 милиона евра за финансирање израде студија, консултантских услуга или техничке помоћи у земљама које су том одлуком одређене као приоритетне, а међу којима је Србија као једина европска држава.