Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“ od 21. do 23. septembra u Beogradu

20. septembar 2022. | Beograd

Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“ od 21. do 23. septembra u Beogradu

Ministarstvo za evropske integracije poziva vas na sedmi festival dokumentarnog filma - „Evropska saradnja: filmska priča“, koji organizuje u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, u Beogradu, od 21. do 23. septembra, povodom Dana evropske teritorijalne saradnje. Filmovi će biti prikazivani u terminu od 20 časova i ulaz na sve projekcije je slobodan.

Festival će u sredu, 21. septembra otvoriti domaći film „Telenovela: sivo u koloru“, reditelja Filipa Martinovića. Na repertoaru su takođe i film „Kuća lutaka“, rumunskog autora Tudora Platona  (četvrtak, 22. septembar), kao i dokumentarno ostvarenje „Ljubav oko sveta“, hrvatskog rediteljskog dvojca Anđele i Davora Rostuhara (petak, 23. septembar).

Dan evropske saradnje, 21. septembar, manifestacija je kojom se promoviše „Evropska teritorijalna saradnja“, instrument Evropske unije, čiji je cilj povezivanje građana susednih država radi poboljšanja životnih uslova i razvoja pograničnih regija širom Evrope. Kroz programe prekogranične saradnje u periodu od 2004. do 2020. godine u Srbiji je finansirano više od 1000 projekata za koje je izdvojeno oko 220 miliona evra koje je sufinansirala Evropska unija, u saradnji sa državama učesnicama programa. Za finansijsku perspektivu 2021-2027. EU je, iz IPA sredstava, odobrila novih 236,1 miliona evra za programe prekogranične saradnje u našoj zemlji. Sprovođenje ovih projekata doprinosi jačanju i razvoju lokalnih zajednica i pograničnih regiona naše zemlje u važnim sektorima: infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, naučno – tehnološkom razvoju, privredi, turizmu, zaštiti životne sredine i posebno –  kulturi.