Фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“ од 21. до 23. септембра у Београду

20. септембар 2022. | Београд

Фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“ од 21. до 23. септембра у Београду

Министарство за европске интеграције позива вас на седми фестивал документарног филма - „Европска сарадња: филмска прича“, који организује у Центру за културу „Влада Дивљан“, у Београду, од 21. до 23. септембра, поводом Дана европске територијалне сарадње. Филмови ће бити приказивани у термину од 20 часова и улаз на све пројекције је слободан.

Фестивал ће у среду, 21. септембра отворити домаћи филм „Теленовела: сиво у колору“, редитеља Филипа Мартиновића. На репертоару су такође и филм „Кућа лутака“, румунског аутора Тудора Платона  (четвртак, 22. септембар), као и документарно остварење „Љубав око света“, хрватског редитељског двојца Анђеле и Давора Ростухара (петак, 23. септембар).

Дан европске сарадње, 21. септембар, манифестација је којом се промовише „Европска територијална сарадња“, инструмент Европске уније, чији је циљ повезивање грађана суседних држава ради побољшања животних услова и развоја пограничних регија широм Европе. Кроз програме прекограничне сарадње у периоду од 2004. до 2020. године у Србији је финансирано више од 1000 пројеката за које је издвојено око 220 милиона евра које је суфинансирала Европска унија, у сарадњи са државама учесницама програма. За финансијску перспективу 2021-2027. ЕУ је, из ИПА средстава, одобрила нових 236,1 милиона евра за програме прекограничне сарадње у нашој земљи. Спровођење ових пројеката доприноси јачању и развоју локалних заједница и пограничних региона наше земље у важним секторима: инфраструктури, здравству, образовању, научно – технолошком развоју, привреди, туризму, заштити животне средине и посебно –  култури.