Uz podršku EU rekonstruiše se Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Belotincu u opštini Doljevac

16. septembar 2022. | Opština Doljevac

Uz podršku EU rekonstruiše se Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Belotincu u opštini  Doljevac

Oko 200 đaka Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u doljevačkom naselju Belotinac, uz podršku i Evropske unije (EU) će imati bolje uslove za obrazovanje nakon rekonstrukcije objekta koji je izgrađen 1955. godine. EU je za radove obezbedila više od 179.000 evra preko programa EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije. Opština Doljevac će učestvovati u obnove škole sa značajnim iznosom od preko 125.000 evra.

Rekonstrukcija zgrade će obuhvatiti zamenu podova,  obnovu plafona, zamenu  krovnog pokrivača i oluka, zamenu električnih instalacija, spoljašnje i unutrašnje rasvete, renoviranje toaleta i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže kao i postavljanje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, zbog nepostojanja lokalne kanalizacije.

Takođe, termoizolacijom fasade i zamenom spoljašnje stolarije značajno će biti unapređena energetska efikasnost objekta.

„Naša opština ima jednu od najvećih osnovnih škola u Srbiji, a objekat u Belotincu je osmogodišnja škola koja je bila u izuzetno lošem stanju. Uz podršku Evropske unije mi ćemo poboljšati uslove za boravak đaka koji pohađaju ovu školu kao i za rad nastavnog osoblja”, rekao je Jovica Pešić, načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac.

Projekat u Doljevcu je jedan od 33 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od 5,5 miliona evra, kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.