J. Joksimović i Pinter: Partnerstvo i solidarnost u izazovnim vremenima

12. septembar 2022. | Beograd

J. Joksimović i Pinter: Partnerstvo i solidarnost u izazovnim vremenima

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ambasadorom Mađarske Atilom Pinterom, na kraju njegovog mandata u Beogradu, sa kojim je razgovarala o evropskim integracijama Srbije, strateškoj podršci koju ta zemlja pruža na putu ka članstvu, kao i o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

Joksimović je zahvalila Pinteru na njegovim ličnim, kao i na zalaganju najviših mađarskih institucija, da se odnosi Srbije i Mađarske unapred do visokog nivoa uvažavanja, partnerstva i solidarnosti u teškim vremenima globalne krize.

„Nedavni susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Mađarske Katalin Novak još jednom je pokazao je da je izgradnja dobrosusedskih odnosa, temelj strateške saradnje na političkom i ekonomskom planu, posebno u oblastima infrastrukturnog povezivanja, energetike i veoma obimne trgovinske razmene“, rekla je Joksimović.

Posebno je ukazala na principijelno i nedvosmisleno zalaganje Mađarske za sprovođenje politike proširenja EU u skladu sa ustanovljenim principima i naglasila da Srbija u toj zemlji ima pouzdanog partnera u procesu pristupanja Uniji.

„Podrška Mađarske svim segmentima reformi u našoj zemlji, koje sprovodimo na putu ka članstvu u EU, važan su element koji doprinosi i pozitivnom odnosu prema regionalnoj saradnji i razvijanju solidarnosti u vremenu globalne krize“, rekla je Joksimović.

Ambasador Pinter je, zahvalivši ministru na izuzetnoj saradnju u proteklom periodu, posebno istakao da će Mađarska i ubuduće nastaviti da aktivno doprinosi napretku saradnje dveju zemalja.

Posebno je još jednom ukazao na značaj koji za Mađarsku ima pristupanje Srbije EU i istakao da će Budimpešta nastaviti da podržava sve odluke evropskih institucija koje vode ka ubrzanom članstvu u Uniji, kao i sve brojne zajedničke projekte prekogranične saradnje.

Izvor: Tanjug