Ј. Јоксимовић и Пинтер: Партнерство и солидарност у изазовним временима

12. септембар 2022. | Београд

Ј. Јоксимовић и Пинтер: Партнерство и солидарност у изазовним временима

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са амбасадором Мађарске Атилом Пинтером, на крају његовог мандата у Београду, са којим је разговарала о европским интеграцијама Србије, стратешкој подршци коју та земља пружа на путу ка чланству, као и о билатералним односима и ситуацији у региону.

Јоксимовић је захвалила Пинтеру на његовим личним, као и на залагању највиших мађарских институција, да се односи Србије и Мађарске унапред до високог нивоа уважавања, партнерства и солидарности у тешким временима глобалне кризе.

„Недавни сусрет председника Србије Александра Вучића и председнице Мађарске Каталин Новак још једном је показао је да је изградња добросуседских односа, темељ стратешке сарадње на политичком и економском плану, посебно у областима инфраструктурног повезивања, енергетике и веома обимне трговинске размене“, рекла је Јоксимовић.

Посебно је указала на принципијелно и недвосмислено залагање Мађарске за спровођење политике проширења ЕУ у складу са установљеним принципима и нагласила да Србија у тој земљи има поузданог партнера у процесу приступања Унији.

„Подршка Мађарске свим сегментима реформи у нашој земљи, које спроводимо на путу ка чланству у ЕУ, важан су елемент који доприноси и позитивном односу према регионалној сарадњи и развијању солидарности у времену глобалне кризе“, рекла је Јоксимовић.

Амбасадор Пинтер је, захваливши министру на изузетној сарадњу у протеклом периоду, посебно истакао да ће Мађарска и убудуће наставити да активно доприноси напретку сарадње двеју земаља.

Посебно је још једном указао на значај који за Мађарску има приступање Србије ЕУ и истакао да ће Будимпешта наставити да подржава све одлуке европских институција које воде ка убрзаном чланству у Унији, као и све бројне заједничке пројекте прекограничне сарадње.

Извор: Танјуг