J. Joksimović: Poštenje je naša politika

07. avgust 2022. | Beograd

J. Joksimović: Poštenje je naša politika

Srpska napredna stranka strateški je opredeljena za članstvo Srbije u EU, a izbori su pokazali da građani Srbije racionalno i odgovorno odlučuju o pravcu u kojem država treba da se razvija.

Jadranka Joksimović završava svoj mandat na mestu ministra za evropske integracije. Hoće li nastaviti na istom poslu, u razgovoru za Alo! nije konkretno otkrila.Sa ministrom smo razgovarali o približavanju Srbije EU, našoj spoljnoj politici, uvođenju sankcija Rusiji...

Srbija u junu nije otvorila nijedan klaster. Da li smo sada dalje od EU nego pre šest meseci ili godinu dana?

-To je pojednostavljen pristup jer pristupanje EU jedne zemlje ne može biti ocenjivano nezavisno od uticaja globalnih tokova,  koji su nekada vodili nezasluženom napretku, nekada usporavanju. Uvek naglašavam da je to prevashodno politički proces. Do formalnog napretka nije došlo u junu, iako je klaster 3 - Konkurencija i inkluzivni rast preporučen za otvaranje u poslednjem Izveštaju o napretku. Naše neusklađivanje sa ZSBP i režimom sankcija dovelo je do takve odluke. Ono što je za građane važno i što očekuju od ovog procesa jeste da nismo smanjivali intenzitet sprovođenja reformi, posebno u vladavini prava. Sigurna sam da će reforme, održivi razvoj, mir i stabilnost i članstvo u EU ostati temeljne odrednice i nove Vlade Srbije.

Organizacija Novi treći put uradila je istraživanje koje pokazuje da EU entuzijazam kod građana Srbije i dalje opada. Zašto je tako?

-Naravno da se menja raspoloženje tokom procesa, posebno u složenim političkim i ekonomskim okolnostima kakve su danas na delu i u kandidatima, ali i u samoj EU. I mediji takođe značajno utiču na stavove po ovom pitanju jer naslovi su bombastični samo kada se negativno govori o EU. Kada ste poslednji put pročitali podatke, takođe dobijene iz istraživanja, da su građani veoma svesni koristi za sebe lično i za državu od procesa, da reforme podržava većina jer vode boljoj budućnosti mladih, razvijenijoj ekonomiji, stabilnosti zemlje, čistijoj životnoj sredini? Građani većinski znaju da je EU najveći donator, a više od polovine njih zna za bar jedan projekat koji je EU finansirala u našoj zemlji. Uostalom Srpska napredna stranka strateški je opredeljena za članstvo Srbije u EU, a izbori su pokazali da građani Srbije racionalno i odgovorno odlučuju o pravcu u kojem država treba da se razvija.

Hoćemo li na kraju uvesti sankcije Rusiji?

-U međunarodnim odnosima, za manje zemlje, poštenje je najbolja politika. Pošteno smo delovali kada smo se bez odlaganja i nedvosmisleno pridružili rezolucijama UN kojima se osuđuje napad na teritorijalni integritet Ukrajine i čvrsto stojimo pri tom  stavu. Pošteno smo se pridružili brojnim rezolucijama EU koje brane upravo ove principe evropskog poretka mira. Pošteno smo nastupili i kada smo našim partnerima iz EU predočili zašto i koliko je komplikovano za nas da se pridružimo režimu restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji, iako za to plaćamo nemalu cenu. To ja kao ministar za evropske integracije dobro znam. I znam koliko su takva odluka i stav uticali na percepciju naše zemlje u dobrom delu političkog establišmenta zemalja EU i neće nam  zbog toga biti lako. Imamo naravno u EU iskrenih partnera koji ne dovode u pitanje naš vrednosni sistem, jer ako iko ima iskustveni motiv protiv ratova i stradanja, to je naš narod.

Ko su trenutno najveći spoljnopolitički prijatelji Srbije?

-U poslednjoj deceniji svaka vlada je članstvo Srbije u EU jasno definisala kao spoljnopolitički prioritet. Iz toga je jasno da spoljnopolitička partnerstva moramo prioritetno graditi sa članicama EU. Pored toga, naša privreda je snažno vezana trgovinskim i investiciono-ekonomskim odnosima sa državama iz EU. Sve su to znaci da i nas Unija vidi kao važnog partnera. Mi nismo zanemarili ni prijateljstva sa drugim neevropskim državama, jer je naša savremena diplomatska istorija postojano građena i oblikovana na temeljima multilateralizma i ideala slobode i ravnopravnosti država. To je naš veliki diplomatski kapital koga se ne odričemo i koji nikako nije u suprotnosti sa našom dominantno evropskom orijentacijom.

Kako ocenjujete situaciju u zemlji? Politički, ekonomski.

-Prethodna Vlada, zajedno sa predsednikom Republike, pokazala je da je sposobna da se nosi sa najvećim izazovima koji mogu da pogode čovečanstvo. U poslednjih deset godina suočili smo se sa brojnim globalnim krizama, koje ne mogu da zaobiđu ni nas jer smo duboko integrisani u evropske i globalne tokove. I u tim uslovima beležimo stalan privredni i rast prosečne neto zarade. Većina građana osetila je pomak u kvalitetu života, od zdravstva, socijalne politike, digitalne transformacije, infrastrukture u svim oblastima. Okončanjem reforme pravosuđa biće obezbeđena veća pravna sigurnost svih građana, izborno zakonodavstvo je unapređeno i rezultiralo je fer izborima, borba protiv korupcije odvija se prema preporukama Saveta Evrope, a borba protiv organizovanog kriminala, uz međunarodnu saradnju, svakodnevno daje rezultate. Srbija  odgovornom politikom nastoji da održi stabilnost i mir u regionu tzv. Zapadnog Balkana i uverena sam da naši evropski partneri to uvažavaju.

Šta će Evropa, a šta svet na zimu? Hoće li rat uskoro biti završen?

-To je vrlo kompleksno pitanje i time se bave sve vlade u Evropi ovog trenutka. Predsednik Vučić i Vlada Srbije se takođe intenzivno bave ovim pitanjima od početka izbijanja krize, kako bismo učinili sve da ublažimo efekte po standard građana Srbije. A lako nije. Nesumnjivo je da ćemo, ukoliko rat potraje, veću cenu plaćati svi. Nadam da će što pre doći trenutak za diplomatiju umesto ratnih truba.

Iz regiona, pre svega Hrvatske, maltene svakog dana napadaju predsednika Vučića. Kako to komentarišete?

-U smislu evrointegracionog procesa, regionalna saradnja je važna, kao i dobrosusedski odnosi. Ali, to ne znači da su pregovori za članstvo nekakva hendikep igra, u kojoj kandidat mora jednostrano i bez pogovora da ispunjava bilateralne zahteve i želje svog suseda iz EU. To je nezrelo shvatanje integracionog procesa i dobrosusedstva. Niti su predsednik Vučić ni Vlada Srbije, a ni građani koji su ga birali, naivni da učestvuju u teatru apsurda onih koji hoće da Srbiju predstave kao beskrupuloznog hegemona i krivca za sve. Trenutak je takav da mnogi koriste specifičnu poziciju Srbije u ovom trenutku da nam pripišu svašta, ponajviše ono što nije. Ali mi smo našu lekciju naučili i znamo kako da delujemo u svoju korist i u korist nespornih činjenica.

Nezaobilazna tema je i nova vlada. Vidite li sebe u njoj?

-Dugo sam u politici i primetili ste da se nikada nisam bavila spekulacijama, niti favorizovanjem sebe putem medija. Ne odstupam od sopstvenog stila i principa bavljenja politikom jer iskreno verujem u ispravan rezon građana o tome ko je kadar da se bavi poslovima interesa države, a  ko je tu samo zbog ličnih interesa. Ali, kao što je rekao predsednik države i SNS, prvo ćemo se dogovoriti oko mandatara, a onda ćemo videti i kakva personalna rešenja će moći da sprovode zacrtanu politiku.

Izvor: Alo!