Ј. Јоксимовић: Поштење је наша политика

07. август 2022. | Београд

Ј. Јоксимовић: Поштење је наша политика

Српска напредна странка стратешки је опредељена за чланство Србије у ЕУ, а избори су показали да грађани Србије рационално и одговорно одлучују о правцу у којем држава треба да се развија.

Јадранка Јоксимовић завршава свој мандат на месту министра за европске интеграције. Хоће ли наставити на истом послу, у разговору за Ало! није конкретно открила.Са министром смо разговарали о приближавању Србије ЕУ, нашој спољној политици, увођењу санкција Русији...

Србија у јуну није отворила ниједан кластер. Да ли смо сада даље од ЕУ него пре шест месеци или годину дана?

-То је поједностављен приступ јер приступање ЕУ једне земље не може бити оцењивано независно од утицаја глобалних токова,  који су некада водили незаслуженом напретку, некада успоравању. Увек наглашавам да је то превасходно политички процес. До формалног напретка није дошло у јуну, иако је кластер 3 - Конкуренција и инклузивни раст препоручен за отварање у последњем Извештају о напретку. Наше неусклађивање са ЗСБП и режимом санкција довело је до такве одлуке. Оно што је за грађане важно и што очекују од овог процеса јесте да нисмо смањивали интензитет спровођења реформи, посебно у владавини права. Сигурна сам да ће реформе, одрживи развој, мир и стабилност и чланство у ЕУ остати темељне одреднице и нове Владе Србије.

Организација Нови трећи пут урадила је истраживање које показује да ЕУ ентузијазам код грађана Србије и даље опада. Зашто је тако?

-Наравно да се мења расположење током процеса, посебно у сложеним политичким и економским околностима какве су данас на делу и у кандидатима, али и у самој ЕУ. И медији такође значајно утичу на ставове по овом питању јер наслови су бомбастични само када се негативно говори о ЕУ. Када сте последњи пут прочитали податке, такође добијене из истраживања, да су грађани веома свесни користи за себе лично и за државу од процеса, да реформе подржава већина јер воде бољој будућности младих, развијенијој економији, стабилности земље, чистијој животној средини? Грађани већински знају да је ЕУ највећи донатор, а више од половине њих зна за бар један пројекат који је ЕУ финансирала у нашој земљи. Уосталом Српска напредна странка стратешки је опредељена за чланство Србије у ЕУ, а избори су показали да грађани Србије рационално и одговорно одлучују о правцу у којем држава треба да се развија.

Хоћемо ли на крају увести санкције Русији?

-У међународним односима, за мање земље, поштење је најбоља политика. Поштено смо деловали када смо се без одлагања и недвосмислено придружили резолуцијама УН којима се осуђује напад на територијални интегритет Украјине и чврсто стојимо при том  ставу. Поштено смо се придружили бројним резолуцијама ЕУ које бране управо ове принципе европског поретка мира. Поштено смо наступили и када смо нашим партнерима из ЕУ предочили зашто и колико је компликовано за нас да се придружимо режиму рестриктивних мера према Руској Федерацији, иако за то плаћамо немалу цену. То ја као министар за европске интеграције добро знам. И знам колико су таква одлука и став утицали на перцепцију наше земље у добром делу политичког естаблишмента земаља ЕУ и неће нам  због тога бити лако. Имамо наравно у ЕУ искрених партнера који не доводе у питање наш вредносни систем, јер ако ико има искуствени мотив против ратова и страдања, то је наш народ.

Ко су тренутно највећи спољнополитички пријатељи Србије?

-У последњој деценији свака влада је чланство Србије у ЕУ јасно дефинисала као спољнополитички приоритет. Из тога је јасно да спољнополитичка партнерства морамо приоритетно градити са чланицама ЕУ. Поред тога, наша привреда је снажно везана трговинским и инвестиционо-економским односима са државама из ЕУ. Све су то знаци да и нас Унија види као важног партнера. Ми нисмо занемарили ни пријатељства са другим неевропским државама, јер је наша савремена дипломатска историја постојано грађена и обликована на темељима мултилатерализма и идеала слободе и равноправности држава. То је наш велики дипломатски капитал кога се не одричемо и који никако није у супротности са нашом доминантно европском оријентацијом.

Како оцењујете ситуацију у земљи? Политички, економски.

-Претходна Влада, заједно са председником Републике, показала је да је способна да се носи са највећим изазовима који могу да погоде човечанство. У последњих десет година суочили смо се са бројним глобалним кризама, које не могу да заобиђу ни нас јер смо дубоко интегрисани у европске и глобалне токове. И у тим условима бележимо сталан привредни и раст просечне нето зараде. Већина грађана осетила је помак у квалитету живота, од здравства, социјалне политике, дигиталне трансформације, инфраструктуре у свим областима. Окончањем реформе правосуђа биће обезбеђена већа правна сигурност свих грађана, изборно законодавство је унапређено и резултирало је фер изборима, борба против корупције одвија се према препорукама Савета Европе, а борба против организованог криминала, уз међународну сарадњу, свакодневно даје резултате. Србија  одговорном политиком настоји да одржи стабилност и мир у региону тзв. Западног Балкана и уверена сам да наши европски партнери то уважавају.

Шта ће Европа, а шта свет на зиму? Хоће ли рат ускоро бити завршен?

-То је врло комплексно питање и тиме се баве све владе у Европи овог тренутка. Председник Вучић и Влада Србије се такође интензивно баве овим питањима од почетка избијања кризе, како бисмо учинили све да ублажимо ефекте по стандард грађана Србије. А лако није. Несумњиво је да ћемо, уколико рат потраје, већу цену плаћати сви. Надам да ће што пре доћи тренутак за дипломатију уместо ратних труба.

Из региона, пре свега Хрватске, малтене сваког дана нападају председника Вучића. Како то коментаришете?

-У смислу евроинтеграционог процеса, регионална сарадња је важна, као и добросуседски односи. Али, то не значи да су преговори за чланство некаква хендикеп игра, у којој кандидат мора једнострано и без поговора да испуњава билатералне захтеве и жеље свог суседа из ЕУ. То је незрело схватање интеграционог процеса и добросуседства. Нити су председник Вучић ни Влада Србије, а ни грађани који су га бирали, наивни да учествују у театру апсурда оних који хоће да Србију представе као бескрупулозног хегемона и кривца за све. Тренутак је такав да многи користе специфичну позицију Србије у овом тренутку да нам припишу свашта, понајвише оно што није. Али ми смо нашу лекцију научили и знамо како да делујемо у своју корист и у корист неспорних чињеница.

Незаобилазна тема је и нова влада. Видите ли себе у њој?

-Дуго сам у политици и приметили сте да се никада нисам бавила спекулацијама, нити фаворизовањем себе путем медија. Не одступам од сопственог стила и принципа бављења политиком јер искрено верујем у исправан резон грађана о томе ко је кадар да се бави пословима интереса државе, а  ко је ту само због личних интереса. Али, као што је рекао председник државе и СНС, прво ћемо се договорити око мандатара, а онда ћемо видети и каква персонална решења ће моћи да спроводе зацртану политику.

Извор: Ало!