Građani Srbije hoće u Evropsku uniju

21. januar 2009. |

BEOGRAD, 21. januar 2009. (FoNet) - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević izjavila je danas da je decembarsko istraživanje `Evropska orijentacija građana Srbije - trendovi` pokazalo da 61 odsto ispitanih građana podržava proces priključenja Srbije Evropskoj uniji, ali je dodala da se ta podrška smanjila u odnosi na maj prošle godine.

`U maju 2008. godine građani su u većem broju podržavali priključenje Evropskoj uniji, ali su tada očekivanja bila velika jer su došle značajne investicije u našu zemlju`, rekla je Delević, tokom prezentacije istraživanje `Evropska orijentacija građana Srbije - trendovi`koje je sprovela Kancelarija za evropske integracije.

Ona je napomenula da građani svih zemlja u regioni, osim Hrvatske, u većini daju podršku evopskim integracijama.

`Hrvatska je najdalje otišla u procesu evropskih integracija, ali njeni građani sad shvataju da ne dobijaju samo koristi iz tog procesa, već da postoje i mnogobrojna odricanja i promene navika`, naglasila je Delević.

Građani Srbije nisu zadovoljni brzinom kojom se Srbije kreće ka Evropskoj uniji (EU) i na skali od jedan do sedam, dali su 2,5 kao prosečnu ocenu u istraživanju.

Delević je objasnila da su rezultati istraživanja pokazali da građani shvataju da je proces priključenja EU dugotrajan, a da za 51 odsto ispitanih građana put `ka boljoj budućnosti mladih ljudi` predstavlja glavnu dobit učlanjenja u EU.

Građani, 49 odsto ispitanih, su ocenili da `politika stalnog uslovljavanja i ucena koju EU primenjuje prema Srbiji` u najvećoj meri otežava ulazak Srbije u EU, kod 20 odsto ispitanika veruje da to čini `nesposobnost domaćeg rukovodstva`.

Ispitanici, 86 odsto, su saradnju sa Hagom označili kao najvažniji uslov ulaska Srbije u EU, a za 47 odsto ispitanih građana taj uslov je prihvatljiv.

Ipak 62 odsto ispitanih građana veruje da EU stalno postavlja nove uslove Srbiji.

`Najbolje artukulisan cilj naših građana je stavljanje Srbije na Belu šengen listu, iako 83 odsto ispitanih građana nije putovalo prošle godine u zemlje sa viznim režimom`, istakla je Delević i rekla da bela šengen lista za građane Srbije predstavlja `dokaz prihvatanja i unapređenja samopoštovanja.`

Mladi ljudi u Srbiji, prema rečima Delević, imaju znatno pozitivnije stavove prema EU, a najviše lične koristi od evropskih integracija očekuju mladi između 18 i 29 godina.