Грађани Србије хоће у Европску унију

21. јaнуар 2009. |

БЕОГРАД, 21. јануар 2009. (ФоНет) - Директор Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић изјавила је данас да је децембарско истраживање `Европска оријентација грађана Србије - трендови` показало да 61 одсто испитаних грађана подржава процес прикључења Србије Европској унији, али је додала да се та подршка смањила у односи на мај прошле године.

`У мају 2008. године грађани су у већем броју подржавали прикључење Европској унији, али су тада очекивања била велика јер су дошле значајне инвестиције у нашу земљу`, рекла је Делевић, током презентације истраживање `Европска оријентација грађана Србије - трендови`које је спровела Канцеларија за европске интеграције.

Она је напоменула да грађани свих земља у региони, осим Хрватске, у већини дају подршку евопским интеграцијама.

`Хрватска је најдаље отишла у процесу европских интеграција, али њени грађани сад схватају да не добијају само користи из тог процеса, већ да постоје и многобројна одрицања и промене навика`, нагласила је Делевић.

Грађани Србије нису задовољни брзином којом се Србије креће ка Европској унији (ЕУ) и на скали од један до седам, дали су 2,5 као просечну оцену у истраживању.

Делевић је објаснила да су резултати истраживања показали да грађани схватају да је процес прикључења ЕУ дуготрајан, а да за 51 одсто испитаних грађана пут `ка бољој будућности младих људи` представља главну добит учлањења у ЕУ.

Грађани, 49 одсто испитаних, су оценили да `политика сталног условљавања и уцена коју ЕУ примењује према Србији` у највећој мери отежава улазак Србије у ЕУ, код 20 одсто испитаника верује да то чини `неспособност домаћег руководства`.

Испитаници, 86 одсто, су сарадњу са Хагом означили као најважнији услов уласка Србије у ЕУ, а за 47 одсто испитаних грађана тај услов је прихватљив.

Ипак 62 одсто испитаних грађана верује да ЕУ стално поставља нове услове Србији.

`Најбоље артукулисан циљ наших грађана је стављање Србије на Белу шенген листу, иако 83 одсто испитаних грађана није путовало прошле године у земље са визним режимом`, истакла је Делевић и рекла да бела шенген листа за грађане Србије представља `доказ прихватања и унапређења самопоштовања.`

Млади људи у Србији, према речима Делевић, имају знатно позитивније ставове према ЕУ, а највише личне користи од европских интеграција очекују млади између 18 и 29 година.