J. Joksimović: Od EU zvaničnika pozitivan ton i vetar u leđa

25. januar 2022. | Brisel

J. Joksimović: Od EU zvaničnika pozitivan ton i vetar u leđa

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je večeras da je Srbija od zvaničnika iz Brisela dobila pozitivan ton i „vetar u leđa“ za sve što se očekuje tokom francuskog predsedavanja, a to je otvaranje klastera 3 (inkluzivni rast i konkurentnost), za koji je, kako kaže, EK već dala preporuku u svom godišnjem izveštaju.

Joksimović je u Briselu, na konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić, ocenila da je poseta Briselu bila pozitivna i plodotvorna.

„Mi smo danas imali jedan od najvažnijih formata u odnosima Srbije kao pristupajuće zemlje i EU, a to je Savet za stabilizaciju i pridruživanje. Ovog puta smo podigli nivo našeg učešća - učešćem premijerke i sa druge strane visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, upravo zato što je sve što je Srbija uradila u prethodnom periodu, posebno u oblasti vladavine prava“, rekla je Joksimović novinarima u Briselu.

Joksimović je dodala da je pozitivan odjek u Briselu imao referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, dodajući da se sada očekuje proces pripreme za donošenje zakona kojima će se te promene realizovati.

„Mi smo predstavili naše planove, a to je da ne stajemo, da radimo i na drugim klasterima. Razgovarali smo i o zelenoj agendi i svim drugim pitanjima koja su važna za evropski put. Mislim da je opšti zaključak da je poseta bila pozitivna i koja nam daje vetar u leđa da ubrzamo sa reformama“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug