Brnabić i Joksimović sa koordinatorima pregovaračkih klastera

21. januar 2022. | Beograd

Brnabić i Joksimović sa koordinatorima pregovaračkih klastera

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar za evropske integracije i glavni pregovarač Jadranka Joksimović sastale su se danas sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera, sa kojima su razmotrile aktivnosti Vlade Srbije u procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Na redovnom sastanku Koordinacije za vođenje pregovora Srbije sa EU, kojem je predsedavala Joksimović, prvom nakon što su na referendumu građani podržali Akt o promeni Ustava Srbije, zaključeno je da je takvim rezultatom omogućeno dalje jačanje demokratskih institucija, pre svega nezavisne sudske vlasti u našoj zemlji, kao i samostalnost tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za evropske integracije, sagovornici su se saglasili da je rezultat referenduma i jedan od najvažnijih koraka u pristupanju Srbije EU, u okviru klastera 1 - Osnove i Akcionog plana za poglavlje 23 - Pravosuđe i osnovna prava jer je to, dodaje se, ključna aktivnost u pogledu ispunjavanja prelaznih merila po novoj metodologiji.

Kako je rečeno, reformisani način pregovaranja pojačano traži napredak države kandidata u oblasti vladavine prava, kako bi se dinamika pristupanja u ostalim tematskim klasterima ne samo održala, već i unapredila.

U skladu sa tim, izraženo je očekivanje da će tokom predsedavanja Francuske Savetom EU u prvoj polovini godine biti otvoren klaster 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast, imajući u vidu jasan napredak Srbije u oblasti vladavine prava.

Navodi se da je na sastanku bilo reči i o aktivnostima koje Vlada sprovodi kako bi dostigla merila za otvaranje klastera 5 - Resursi, poljoprivreda i kohezija, kao i onima koji su bitni za napredak pregovora u svim ostalim oblastima.

Kako se dodaje, posebno je bilo reči o predstojećem sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Srbije, koji će biti održan naredne nedelje u Briselu.

To će, kako je naglašeno, biti prilika da se sa evropskim partnerima, na visokom nivou, razmotri napredak Srbije u pripremama za pristupanje, kao i prioriteti u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor: Tanjug