Брнабић и Јоксимовић са координаторима преговарачких кластера

21. јaнуар 2022. | Београд

Брнабић и Јоксимовић са координаторима преговарачких кластера

Председница Владе Србије Ана Брнабић и министар за европске интеграције и главни преговарач Јадранка Јоксимовић састале су се данас са координаторима шест преговарачких кластера, са којима су размотриле активности Владе Србије у процесу приступања наше земље Европској унији.

На редовном састанку Координације за вођење преговора Србије са ЕУ, којем је председавала Јоксимовић, првом након што су на референдуму грађани подржали Акт о промени Устава Србије, закључено је да је таквим резултатом омогућено даље јачање демократских институција, пре свега независне судске власти у нашој земљи, као и самосталност тужилаштва.

Како се наводи у саопштењу Министарства за европске интеграције, саговорници су се сагласили да је резултат референдума и један од најважнијих корака у приступању Србије ЕУ, у оквиру кластера 1 - Основе и Акционог плана за поглавље 23 - Правосуђе и основна права јер је то, додаје се, кључна активност у погледу испуњавања прелазних мерила по новој методологији.

Како је речено, реформисани начин преговарања појачано тражи напредак државе кандидата у области владавине права, како би се динамика приступања у осталим тематским кластерима не само одржала, већ и унапредила.

У складу са тим, изражено је очекивање да ће током председавања Француске Саветом ЕУ у првој половини године бити отворен кластер 3 - Конкурентност и инклузивни раст, имајући у виду јасан напредак Србије у области владавине права.

Наводи се да је на састанку било речи и о активностима које Влада спроводи како би достигла мерила за отварање кластера 5 - Ресурси, пољопривреда и кохезија, као и онима који су битни за напредак преговора у свим осталим областима.

Како се додаје, посебно је било речи о предстојећем састанку Савета за стабилизацију и придруживање између Европске уније и Србије, који ће бити одржан наредне недеље у Бриселу.

То ће, како је наглашено, бити прилика да се са европским партнерима, на високом нивоу, размотри напредак Србије у припремама за приступање, као и приоритети у спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Извор: Танјуг