Otvorena izložba „Primenjena nostalgija Srbija-Slovenija”

15. decembar 2021. | Beograd

 Otvorena izložba „Primenjena nostalgija Srbija-Slovenija”

Izložba fotografija „Primenjena nostalgija Srbija-Slovenija", posvećena Beogradu i Ljubljani, otvorena je danas u Ustanovi kulture „Parobrod“, u okviru projekta Ministarstva za evropske integracije koji je zamišljen kao serija zajedničkih fotografija umetnika iz Srbije i zemlje predsedavajuće EU.

Izložba predstavlja fotografije autorke iz Ljubljane Mance Juvan, koja je u drugoj polovini ove godine fotografisala Beograd, dok je Nemanja Pančić, autor iz Srbije, fotografisao Ljubljanu.

Izložbu je otvorila ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je kazala da se tim projektom obeležava završetak slovenačkog predsedavanja EU primetivši da je otvaranje usledilo dan nakon značajnog dana za Srbiju i njen pristupni proces i otvaranja klastera 4.

„Zajedničkim snagama Vlade Srbije, naših građana i EU, uspeli smo da damo dašak svežeg vazduha procesu proširenja, a pre svega pristupnom procesu Srbije“, rekla je Joksimović.

Navela je da je premijerka Ana Brnabić prihvatila njen poziv da predvodi delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Briselu i da se na taj način pokaže značaj koji Srbija daje tom procesu i koliko je značajno da se, kako kaže, posle dužeg perioda procesne stagnacije napravi važan korak u pristupnom procesu.

Ističući značaj otvaranja klastera 4, koji se odnosi na zelenu agendu i održivu povezanost i sadrži poglavlja koja se tiču transporta, transevropskih mreža, klimatskih promena, zaštite životne sredine i energetike, Joksimović je kazala da su to važne teme koje na najbolji način oslikavaju povezanost i međupovezanost evropskog kontinenta.

„To su odnosi koje ne može niko sam da rešava niti da upravlja, niti da ih kreira i sanira niti da ih unapređuje, moramo svi zajedno na evropskom kontinentu, te oblasti ne poznaju granice i zato su od značaja za sve građane Evrope“, rekla je Joksimović.

Istakla je da je Srbija otvaranjem klastera 4 napravila dodatni korak napred jer je, kako kaže, mapirala način i puteve strateške saradnje sa EU u pogledu dostizanja ciljeva zelene agende i rešavanja svih važnih pitanja koja se pojavljuju u okviru održive povezanosti, klimatskih promena, energetske krize u Evropi...

„Ta mapa strateškog partnerstva znači jasne planove dostizanja najviših standarda Srbije u toj oblasti i kako da to realizujemo, ali i finansijske podrške koja nam kao zemlji u pristupnom procesu stoji na raspolaganju da taj finansijski zahtevan poduhvat, zajednički sa EU, nastavimo jer samo tako možemo da postignemo rezultate“, rekla je Joksimović.

Navela je da su tokom slovenačkog predsedavanja EU na pravi način prepoznati zajednički interesi i obrasci, kao i načini promišljanja o budućnosti EU ukazujući da je Slovenija visoko na agendi držala temu proširenja i Zapadni Balkan uprkos, kako kaže, narastujućem skepticizmu u nekim zemljama prema procesu proširenja.

„Slovenija je to uspešno izvela, a verujem da smo i mi svojim radom i reformskim kursom doprineli i pomogli da nova metodologija bude 'živa', da se proces nastavi i da svi zajedno imamo dobre rezultate na kraju godine“, rekla je Joksimović.

Naglasila je da Srbija ostaje posvećena pozitivan rezultat kojim završava godinu iskoristi kao podsticaj da se reforme ubrzaju i navela da je za otvaranje spreman i klaster 3, koji se tiče inkluzivnog rasta i konkurentnosti, kao i da će se raditi na klasteru 5 koji se, kako kaže, prirodno nadovezuje na klastere 3 i 5, a odnosi se na resurse, poljoprivredu i koheziju.

„Imamo mapu puta, koordinatore klastera, političku volju, dobru koordinaciju i sinergiju, a mislim da sada i pozitivan signal od EK i zemalja članica i verujem da će se pozitivna dinamika evropskih integracija nastaviti i u 2022.godini“, rekla je Joksimović.

Zahvalila je autorima izložbe na uloženom trudu i istakla da su na fotografijama „uhvatili duh“ Beograda i Ljubljane i pokazali šta je ono što spaja Srbiju i Sloveniju.

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant kazao je da je Srbija na putu ka EU i da je pitanje vremena kada će postati njena članica.

Istakao je da u utorak u Briselu 27 zemalja zajedno sa EK dalo saglasnost za otvaranje klastera 4 u pregovaračkom procesu Srbije i izrazio uverenje da je to „input“ za dalji napredak Srbije i otvaranje novih poglavlja.

„Siguran sam da je Srbija na pravom putu i da će to iskoristit“, rekao je ambasador.

Naveo je da izložba Primenjena nostalgija pruža mogućnost da se ostvari više kontakata u kulturnoj sferi i da ističe vrednosti EU.

„U Ljubljani je izložba bila veoma uspešna i produžena zbog interesovanja publike, a siguran sam da će i beogradska publika pokazati veliko interesovanje“, kazao je Bergant.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar, istakla je da je izložba jedan od efikasnih načina da se pokaže šta Srbija može dati EU i šta EU daje Srbiji.

„EU je sinonim za mnoge stvari, ne samo za ekonomsku uniju, već i kulturu i kulturnu baštinu gde smo svi svoji, a sa druge strane obogaćujemo jedni druge na različite načine tako da se svoj identitet ne gubi nego se gradi dalje.

Izrazila je zadovoljstvo što je Srbija pod predsedavanjem njene matične zemlje, Slovenije, otvorila klaster 4 i istakla da je to dobra vest za Srbiju, njene građane i region koji je, kaže, u srcu Evrope i to će i postati.

„Nadam da ćemo ponovo prelaziti granice bez pokazivanja pasoša kao što je nekada bilo“, rekla je Norčić Štamcar.

Izložba fotografija „Primenjena nostalgija Srbija –Slovenija“ traje do 27. decembra.

Izvor: Tanjug