Отворена изложба „Примењена носталгија Србија-Словенија”

15. децембар 2021. | Београд

 Отворена изложба „Примењена носталгија Србија-Словенија”

Изложба фотографија „Примењена носталгија Србија-Словенија", посвећена Београду и Љубљани, отворена је данас у Установи културе „Пароброд“, у оквиру пројекта Министарства за европске интеграције који је замишљен као серија заједничких фотографија уметника из Србије и земље председавајуће ЕУ.

Изложба представља фотографије ауторке из Љубљане Манце Јуван, која је у другој половини ове године фотографисала Београд, док је Немања Панчић, аутор из Србије, фотографисао Љубљану.

Изложбу је отворила министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је казала да се тим пројектом обележава завршетак словеначког председавања ЕУ приметивши да је отварање уследило дан након значајног дана за Србију и њен приступни процес и отварања кластера 4.

„Заједничким снагама Владе Србије, наших грађана и ЕУ, успели смо да дамо дашак свежег ваздуха процесу проширења, а пре свега приступном процесу Србије“, рекла је Јоксимовић.

Навела је да је премијерка Ана Брнабић прихватила њен позив да предводи делегацију Србије на Међувладиној конференцији у Бриселу и да се на тај начин покаже значај који Србија даје том процесу и колико је значајно да се, како каже, после дужег периода процесне стагнације направи важан корак у приступном процесу.

Истичући значај отварања кластера 4, који се односи на зелену агенду и одрживу повезаност и садржи поглавља која се тичу транспорта, трансевропских мрежа, климатских промена, заштите животне средине и енергетике, Јоксимовић је казала да су то важне теме које на најбољи начин осликавају повезаност и међуповезаност европског континента.

„То су односи које не може нико сам да решава нити да управља, нити да их креира и санира нити да их унапређује, морамо сви заједно на европском континенту, те области не познају границе и зато су од значаја за све грађане Европе“, рекла је Јоксимовић.

Истакла је да је Србија отварањем кластера 4 направила додатни корак напред јер је, како каже, мапирала начин и путеве стратешке сарадње са ЕУ у погледу достизања циљева зелене агенде и решавања свих важних питања која се појављују у оквиру одрживе повезаности, климатских промена, енергетске кризе у Европи...

„Та мапа стратешког партнерства значи јасне планове достизања највиших стандарда Србије у тој области и како да то реализујемо, али и финансијске подршке која нам као земљи у приступном процесу стоји на располагању да тај финансијски захтеван подухват, заједнички са ЕУ, наставимо јер само тако можемо да постигнемо резултате“, рекла је Јоксимовић.

Навела је да су током словеначког председавања ЕУ на прави начин препознати заједнички интереси и обрасци, као и начини промишљања о будућности ЕУ указујући да је Словенија високо на агенди држала тему проширења и Западни Балкан упркос, како каже, нарастујућем скептицизму у неким земљама према процесу проширења.

„Словенија је то успешно извела, а верујем да смо и ми својим радом и реформским курсом допринели и помогли да нова методологија буде 'жива', да се процес настави и да сви заједно имамо добре резултате на крају године“, рекла је Јоксимовић.

Нагласила је да Србија остаје посвећена позитиван резултат којим завршава годину искористи као подстицај да се реформе убрзају и навела да је за отварање спреман и кластер 3, који се тиче инклузивног раста и конкурентности, као и да ће се радити на кластеру 5 који се, како каже, природно надовезује на кластере 3 и 5, а односи се на ресурсе, пољопривреду и кохезију.

„Имамо мапу пута, координаторе кластера, политичку вољу, добру координацију и синергију, а мислим да сада и позитиван сигнал од ЕК и земаља чланица и верујем да ће се позитивна динамика европских интеграција наставити и у 2022.години“, рекла је Јоксимовић.

Захвалила је ауторима изложбе на уложеном труду и истакла да су на фотографијама „ухватили дух“ Београда и Љубљане и показали шта је оно што спаја Србију и Словенију.

Амбасадор Словеније у Србији Дамјан Бергант казао је да је Србија на путу ка ЕУ и да је питање времена када ће постати њена чланица.

Истакао је да у уторак у Бриселу 27 земаља заједно са ЕК дало сагласност за отварање кластера 4 у преговарачком процесу Србије и изразио уверење да је то „инпут“ за даљи напредак Србије и отварање нових поглавља.

„Сигуран сам да је Србија на правом путу и да ће то искористит“, рекао је амбасадор.

Навео је да изложба Примењена носталгија пружа могућност да се оствари више контаката у културној сфери и да истиче вредности ЕУ.

„У Љубљани је изложба била веома успешна и продужена због интересовања публике, а сигуран сам да ће и београдска публика показати велико интересовање“, казао је Бергант.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчић Штамцар, истакла је да је изложба један од ефикасних начина да се покаже шта Србија може дати ЕУ и шта ЕУ даје Србији.

„ЕУ је синоним за многе ствари, не само за економску унију, већ и културу и културну баштину где смо сви своји, а са друге стране обогаћујемо једни друге на различите начине тако да се свој идентитет не губи него се гради даље.

Изразила је задовољство што је Србија под председавањем њене матичне земље, Словеније, отворила кластер 4 и истакла да је то добра вест за Србију, њене грађане и регион који је, каже, у срцу Европе и то ће и постати.

„Надам да ћемо поново прелазити границе без показивања пасоша као што је некада било“, рекла је Норчић Штамцар.

Изложба фотографија „Примењена носталгија Србија –Словенија“ траје до 27. децембра.

Извор: Танјуг