Dodatna sredstva za gradnju 1.020 stanova za izbeglice

27. oktobar 2021. | Beograd

Dodatna sredstva za gradnju 1.020 stanova za izbeglice

Ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas amandmane koji omogućavaju korišćenje još blizu 1.600.000 evra za završetak gradnje 1.020 kuća za izbegla i prognana lica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u ratovima devedesetih, saopštilo je Ministarstvo.

Joksimović je potpisala sedam amandmana na sporazume u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojima se, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, obezbeđuje potpuno iskorišćavanje sredstava opredeljenih kroz ovaj program.

Amandmani omogućavaju da se iskoriste uštede i bankarske garancije od blizu 1.600.000 evra ostvarene sprovođenjem pet sporazuma o donaciji čija je primena završena ili je pri kraju.

Prenošenjem sredstava na dva sporazuma o donaciji koji su još u toku, biće obezbeđen završetak izgradnje 1.020 stambenih jedinica.

„Srbija je do avgusta 2021. godine iskoristila oko 125 miliona evra opredeljenih na ovaj način, a izbegličkim porodicama uručeno oko 6.000 stambenih rešenja", izjavila je Joksimović.

Ona je izrazila zahvalnost Evropskoj Uniji i svim donatorima na značajnoj pomoći građanima pogođenim ratnim dejstvima.

Iz Ministarstva su istakli da je cilj Programa obezbeđivanje stambenih rešenja za 26.898 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu (ukupno 74.000), od kojih je više od 16.000 u Srbiji.

Srbija je, kako dodaju, najveći korisnik Programa, a od početka njegove realizacije našoj zemlji je odobreno preko 139 miliona evra bespovratnih sredstava kroz osam potprojekata čijom realizacijom se očekuje obezbeđivanje preko 7.600 stambenih jedinica.

Sredstva su namenjena izgradnji stambenih zgrada i kuća, kupovini stanova, seoskih kuća i dodeli paketa građevinskog materijala za samostalnu izgradnju kuća.

Najveći donator Programa je EU sa više od 190 miliona evra, navodi se u saopštenju, a sredstva takođe obezbeđuju i SAD, Nemačka, Norveška, Italija i drugi donatori.

Izvor: Tanjug