Додатна средства за градњу 1.020 станова за избеглице

27. октобар 2021. | Београд

Додатна средства за градњу 1.020 станова за избеглице

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић потписала је данас амандмане који омогућавају коришћење још близу 1.600.000 евра за завршетак градње 1.020 кућа за избегла и прогнана лица из Хрватске и Босне и Херцеговине у ратовима деведесетих, саопштило је Министарство.

Јоксимовић је потписала седам амандмана на споразуме у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања којима се, како се наводи у саопштењу Министарства, обезбеђује потпуно искоришћавање средстава опредељених кроз овај програм.

Амандмани омогућавају да се искористе уштеде и банкарске гаранције од близу 1.600.000 евра остварене спровођењем пет споразума о донацији чија је примена завршена или је при крају.

Преношењем средстава на два споразума о донацији који су још у току, биће обезбеђен завршетак изградње 1.020 стамбених јединица.

„Србија је до августа 2021. године искористила око 125 милиона евра опредељених на овај начин, а избегличким породицама уручено око 6.000 стамбених решења", изјавила је Јоксимовић.

Она је изразила захвалност Европској Унији и свим донаторима на значајној помоћи грађанима погођеним ратним дејствима.

Из Министарства су истакли да је циљ Програма обезбеђивање стамбених решења за 26.898 најугроженијих избегличких породица у региону (укупно 74.000), од којих је више од 16.000 у Србији.

Србија је, како додају, највећи корисник Програма, а од почетка његове реализације нашој земљи је одобрено преко 139 милиона евра бесповратних средстава кроз осам потпројеката чијом реализацијом се очекује обезбеђивање преко 7.600 стамбених јединица.

Средства су намењена изградњи стамбених зграда и кућа, куповини станова, сеоских кућа и додели пакета грађевинског материјала за самосталну изградњу кућа.

Највећи донатор Програма је ЕУ са више од 190 милиона евра, наводи се у саопштењу, а средства такође обезбеђују и САД, Немачка, Норвешка, Италија и други донатори.

Извор: Танјуг