Potpisan Sporazum o finansijskoj pomoći EU Srbiji u okviru IPA fondova

17. april 2008. |

Beograd, 4. april 2008. godine – Potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras potpisali su danas u Palati Vlade Srbije Sporazum o finansijskoj pomoći EU u okviru IPA fondova, kojim se Srbiji odobrava bespovratna pomoć u vrednosti od približno 170 miliona evra.

Đelić je nakon potpisivanja sporazuma, kojem je prisustvovao i direktor Direkcije za zapadni Balkan Evropske komisije Pjer Mirel, istakao da je reč o prvoj tranši iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske unije Srbiji u iznosu od milijardu evra za period od 2007. do 2011. godine.

Pomoć od približno 170 miliona evra za 2007. godinu biće raspoređena na 36 projekata koji će direktno pomoći boljem životu građana Srbije, naglasio je potpredsednik Vlade. Prema njegovim rečima, oko 40 miliona evra biće iskorišćeno za ravnomerni lokalni i regionalni ekonomski razvoj Srbije, pre svega za manje razvijene delove naše zemlje, dok je za podršku izbeglicama i interno raseljenim licima planirano 10 miliona evra. Za reformu hitne medicinske službe biće izdvojeno takođe 10 miliona evra, za informacioni sistem na Dunavu 11 miliona evra, a za smanjenje emisije štetnih gasova iz Termoelektrane `Nikola Tesla` 12 miliona evra, precizirao je on.

Đelić je naveo da će određena sredstva biti iskorišćena i za jačanje kapaciteta državne administracije, poboljšanje uslova za izdržavanje zatvorskih kazni, reformu srednjeg stručnog obrazovanja, poboljšanje standarda kontrole granica i mnoge druge projekte. On je ukazao na to da se očekuje da će prva sredstva stići tokom leta i u septembru, kao i da se već radi na pripremi IPA sporazuma za 2008. godinu , koji će biti potpisan u narednim mesecima, a do kraja godine trebalo bi da budu završene i pripreme za IPA za 2009. godinu.

Đelić je napomenuo i da je Evropska komisija u svom izveštaju dala ohrabrujuće ocene o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Srbiji, što će imati veliki značaj u procesu ukidanja viza za građane naše zemlje, a prvi korak ka tome trebalo bi da bude to da vize za zemlje EU budu besplatne.

Mirel je objasnio da nije reč o zajmu, već o bespovratnoj pomoći, koja treba da pomogne zemljama koje je primaju da se reformišu, transformišu i spreme za članstvo u EU.

Ljoveras je podsetio na to da je od 2000. godine EU obezbedila više od dve milijarde evra pomoći za Srbiju, što ne uključuje bilateralnu pomoć zemalja članica, pomoć za Kosovo u iznosu od 1,4 milijarde evra, kredite Evropske investicione banke (EIB) od 1,3 milijarde evra, kao ni pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

On je ukazao na to da je Srbija u vrhu po visini pomoći iz EU po glavi stanovnika, što potvrđuje da je posvećenost Unije Srbiji dugoročna i čvrsta.