Потписан Споразум о финансијској помоћи ЕУ Србији у оквиру ИПА фондова

17. април 2008. |

Београд, 4. април 2008. године – Потпредседник Владе Републике Србије Божидар Ђелић и шеф делегације Европске комисије у Србији Жозеп Љоверас потписали су данас у Палати Владе Србије Споразум о финансијској помоћи ЕУ у оквиру ИПА фондова, којим се Србији одобрава бесповратна помоћ у вредности од приближно 170 милиона евра.

Ђелић је након потписивања споразума, којем је присуствовао и директор Дирекције за западни Балкан Европске комисије Пјер Мирел, истакао да је реч о првој транши из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) Европске уније Србији у износу од милијарду евра за период од 2007. до 2011. године.

Помоћ од приближно 170 милиона евра за 2007. годину биће распоређена на 36 пројеката који ће директно помоћи бољем животу грађана Србије, нагласио је потпредседник Владе. Према његовим речима, око 40 милиона евра биће искоришћено за равномерни локални и регионални економски развој Србије, пре свега за мање развијене делове наше земље, док је за подршку избеглицама и интерно расељеним лицима планирано 10 милиона евра. За реформу хитне медицинске службе биће издвојено такође 10 милиона евра, за информациони систем на Дунаву 11 милиона евра, а за смањење емисије штетних гасова из Термоелектране `Никола Тесла` 12 милиона евра, прецизирао је он.

Ђелић је навео да ће одређена средства бити искоришћена и за јачање капацитета државне администрације, побољшање услова за издржавање затворских казни, реформу средњег стручног образовања, побољшање стандарда контроле граница и многе друге пројекте. Он је указао на то да се очекује да ће прва средства стићи током лета и у септембру, као и да се већ ради на припреми ИПА споразума за 2008. годину , који ће бити потписан у наредним месецима, а до краја године требало би да буду завршене и припреме за ИПА за 2009. годину.

Ђелић је напоменуо и да је Европска комисија у свом извештају дала охрабрујуће оцене о борби против организованог криминала и корупције у Србији, што ће имати велики значај у процесу укидања виза за грађане наше земље, а први корак ка томе требало би да буде то да визе за земље ЕУ буду бесплатне.

Мирел је објаснио да није реч о зајму, већ о бесповратној помоћи, која треба да помогне земљама које је примају да се реформишу, трансформишу и спреме за чланство у ЕУ.

Љоверас је подсетио на то да је од 2000. године ЕУ обезбедила више од две милијарде евра помоћи за Србију, што не укључује билатералну помоћ земаља чланица, помоћ за Косово у износу од 1,4 милијарде евра, кредите Европске инвестиционе банке (ЕИБ) од 1,3 милијарде евра, као ни помоћ Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Он је указао на то да је Србија у врху по висини помоћи из ЕУ по глави становника, што потврђује да је посвећеност Уније Србији дугорочна и чврста.