J. Joksimović: Svi moramo imati poverenje u dijalog

24. avgust 2021. | Beograd

J. Joksimović: Svi moramo imati poverenje u dijalog

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović naglasila je danas da su evrointegracije transformativni proces za celo društvo te da je važno da učešće u dijalogu kao osnovi demokratskog društva uzmu svi, čak i oni koji se protive i ne slažu.

„Ne moramo imati poverenje jedni u druge, ali moramo u dijalog kao osnovnu formu demokratske komunikacije i društva koje hoće da se gradi i napreduje kao demokratsko, a verujem duboko da to Srbija i jeste i što naš proces EU i pokazuje“, rekla je Joksimović na skupu „Kultura dijaloga - civilno društvo i mediji“ u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Joksimović je rekla da je važno da učešće uzme i deo civilnog društva koje je protiv evropskih integracija i oni koji su proklamovani kao proevropski, a nisu zadovoljni što procesom ne upravljaju druge vlade ili političke stranke.

„Sve je to legitimno i svi moraju biti deo dijaloga“, rekla je ministar Joksimović na skupu na kojem su govorili i ministri Gordana Čomić, Maja Gojković, generalni sekretar predsednika Srbije Suzana Paunović, ambasador SAD Entoni Godfri, šef misije OEBS-a Jan Bratu ...

Dodala je da je važno da se svi upoznaju sa načelima nove metodologije i najavila je plan Ministarstva da sa organizacijama civilnog društva okupljenim pre svega u Nacionalnom konventu organizuje seriju tematskih sastanaka kako bi približili elemente nove metodologije koja akcenat stavlja na vladavinu prava i u tom kontekstu i ulogu civilnog društva i medija i medijskih sloboda.

Ministar je naglasila da je to zaista posao za sve nas.

Izrazila je nezadovoljstvo činjenicom da se na skupu čulo da deo NVO i organizacija civilnog društva ne želi i smatra nelegitimnom svaku vrstu dijaloga sa predstavnicima Vlade Srbije. Dodala je da ne zna sa kog stanovišta to govore, sa moralnog, etičkog, političkog ili kog.

Time, kako navodi, duboko pokazuju da nisu spremni na dijalog i sa određenim brojem građana koji su na izborima procenili ili izmerili i dali podršku pravcima vođenja politike, koji su u ovom trenutku predominantno većinski.

Prema njenim rečima, ta nespremnost pokazuje ranjivost civilnog društva, ne samo u Srbiji već i Evropi i svetu.

Dodala je da o tim organizacijama često mislimo kao o prostoru totalne tolerancije i saradnje, iako su nekada potpuno fragmentirani i nisu imuni na deficit demokratskog kapaciteta, a što je, kako podseća i osobina i brojnih političkih partija.

„Zato mislim da je greška ne doći na otvoren poziv resornog ministra sa argumentom da to nije legitimno“, rekla je Joksimović i dodala da je i to demokratija.

Ministar je izrazila uverenje da će Srbija do kraja godine načiniti nekoliko važnih koraka na polju evrointegracija, s obzirom da je u skladu sa novom metodologijom otvoren Klaster 1 koji je važan, jer on, kako je naglasila, meri napredak.

„Pripremili smo sve za Klaster tri i Klaster četiri“, ponovila je Joksimović i naglasila da je važno da i mediji i civilno društvo učestvuju u tom procesu „kako god žele da li kritički da li pozitivno, da li konstruktivno ili sa potpunom negacijom važnosti procesa“.

O tome mora da se razgovora, rekla je ona i dodala da je upravo zato u samu strukturu pregovaračkog procesa ugrađen instrument učešća civilnog društva, pre svega kroz redovne konsultacije.

„Predvideli smo pojačano učešće eksperata iz različitih oblasti NVO sektora i verujem da ćemo na obostranu dobit građana i evropskog puta intenzivirati proces u ovoj godini“, rekla je ministar i kao dobar podatak iznela poslednje istraživanje urađeno krajem jula i početkom avgusta koje kaže da bi se 57 odsto građana, da je referendum sutra, izjasnilo za članstvo u EU. Dodala je da bi 30 odsto njih bilo protiv, a između 12 i 13 odsto misli da ne bi glasalo.

„Još važnije je da je podršku reformama kroz evrointegracije izrazilo 83 odsto građana. Prvi put imamo izvanredan rezultat preko 45 odsto građana zna da je EU najveći donator a 50 odsto zna za neki od projekata koje je finansirala EU“, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, sve to je pokazalo da mediji, predsednik Srbije, predsednica vlade, ministarstva – „svi koji su uhvatili novu metodologiju, kao novi zamajac za ceo proces, novu šansu i prostor, već imaju pozitivne rezultate“.

Izvor: Tanjug