Ј. Јоксимовић: Сви морамо имати поверење у дијалог

24. август 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Сви морамо имати поверење у дијалог

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић нагласила је данас да су евроинтеграције трансформативни процес за цело друштво те да је важно да учешће у дијалогу као основи демократског друштва узму сви, чак и они који се противе и не слажу.

„Не морамо имати поверење једни у друге, али морамо у дијалог као основну форму демократске комуникације и друштва које хоће да се гради и напредује као демократско, а верујем дубоко да то Србија и јесте и што наш процес ЕУ и показује“, рекла је Јоксимовић на скупу „Култура дијалога - цивилно друштво и медији“ у организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Јоксимовић је рекла да је важно да учешће узме и део цивилног друштва које је против европских интеграција и они који су прокламовани као проевропски, а нису задовољни што процесом не управљају друге владе или политичке странке.

„Све је то легитимно и сви морају бити део дијалога“, рекла је министар Јоксимовић на скупу на којем су говорили и министри Гордана Чомић, Маја Гојковић, генерални секретар председника Србије Сузана Пауновић, амбасадор САД Ентони Годфри, шеф мисије ОЕБС-а Јан Брату ...

Додала је да је важно да се сви упознају са начелима нове методологије и најавила је план Министарства да са организацијама цивилног друштва окупљеним пре свега у Националном конвенту организује серију тематских састанака како би приближили елементе нове методологије која акценат ставља на владавину права и у том контексту и улогу цивилног друштва и медија и медијских слобода.

Министар је нагласила да је то заиста посао за све нас.

Изразила је незадовољство чињеницом да се на скупу чуло да део НВО и организација цивилног друштва не жели и сматра нелегитимном сваку врсту дијалога са представницима Владе Србије. Додала је да не зна са ког становишта то говоре, са моралног, етичког, политичког или ког.

Тиме, како наводи, дубоко показују да нису спремни на дијалог и са одређеним бројем грађана који су на изборима проценили или измерили и дали подршку правцима вођења политике, који су у овом тренутку предоминантно већински.

Према њеним речима, та неспремност показује рањивост цивилног друштва, не само у Србији већ и Европи и свету.

Додала је да о тим организацијама често мислимо као о простору тоталне толеранције и сарадње, иако су некада потпуно фрагментирани и нису имуни на дефицит демократског капацитета, а што је, како подсећа и особина и бројних политичких партија.

„Зато мислим да је грешка не доћи на отворен позив ресорног министра са аргументом да то није легитимно“, рекла је Јоксимовић и додала да је и то демократија.

Министар је изразила уверење да ће Србија до краја године начинити неколико важних корака на пољу евроинтеграција, с обзиром да је у складу са новом методологијом отворен Кластер 1 који је важан, јер он, како је нагласила, мери напредак.

„Припремили смо све за Кластер три и Кластер четири“, поновила је Јоксимовић и нагласила да је важно да и медији и цивилно друштво учествују у том процесу „како год желе да ли критички да ли позитивно, да ли конструктивно или са потпуном негацијом важности процеса“.

О томе мора да се разговора, рекла је она и додала да је управо зато у саму структуру преговарачког процеса уграђен инструмент учешћа цивилног друштва, пре свега кроз редовне консултације.

„Предвидели смо појачано учешће експерата из различитих области НВО сектора и верујем да ћемо на обострану добит грађана и европског пута интензивирати процес у овој години“, рекла је министар и као добар податак изнела последње истраживање урађено крајем јула и почетком августа које каже да би се 57 одсто грађана, да је референдум сутра, изјаснило за чланство у ЕУ. Додала је да би 30 одсто њих било против, а између 12 и 13 одсто мисли да не би гласало.

„Још важније је да је подршку реформама кроз евроинтеграције изразило 83 одсто грађана. Први пут имамо изванредан резултат преко 45 одсто грађана зна да је ЕУ највећи донатор а 50 одсто зна за неки од пројеката које је финансирала ЕУ“, рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, све то је показало да медији, председник Србије, председница владе, министарства – „сви који су ухватили нову методологију, као нови замајац за цео процес, нову шансу и простор, већ имају позитивне резултате“.

Извор: Танјуг