Joksimović i Šib o ubrzanoj dinamici reformi i pristupnom procesu

26. maj 2021. | Beograd

Joksimović i Šib o ubrzanoj dinamici reformi i pristupnom procesu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom sa kojim je razmotrila reformske aktivnosti Vlade Srbije u procesu evropskih integracija, kao i bilateralne odnose dveju zemalja. 

Joksimović je istakla da je njena nedavna poseta Berlinu još jednom pokazala da je Nemačka veoma važan partner Srbiji na putu ka članstvu u EU.    

Naglasila je da Vlada Srbije veoma odgovorno pristupa reformama na koje se obavezala, pre svega, onima u oblasti vladavine prava koje predstavljaju ključna merila za napredak pregovora po svim drugim oblastima.    

„Vlada Srbije istovremeno ubrzano i aktivno sprovodi neophodne aktivnosti iz klastera 3 - Inkluzivni rast i konkurentnost i klastera 4 - Zelena agenda digitalizacija i održiva povezanost kako bismo, ukoliko bude pozitivne ocene u oblasti vladavine prava, bili spremni za otvaranje klastera“, naglasila je Joksimović.    

Joksimović je informisala ambasadora da je Srbija završila i poslala još dve pregovaračke pozicije iz klastera 3 za poglavlje 10 - Informaciono društvo i mediji i poglavlje 19 - Socijalna politika i zapošljavanje.    

Dodala je da je u finalnoj fazi priprema pregovaračke pozicije za poglavlje 16 - Oporezivanje i da će do kraja nedelje biti poslate EK.    

Kako je rekla, sa te tri pregovaračke pozicije ceo klaster 3 će biti spreman.    

„U okviru klastera 4 završavamo zahtevne obaveze iz poglavlja 15 - Energetika, sa pratećim akcionim planovima za gasni sektor čime ćemo zaokružiti sve neophodne kriterijume iz tog klastera“, rekla je Joksimović.    

Naglasila je da su izmenjene pregovaračke strukture u skladu sa novom metodologijom, imenovanje koordinatora klastera iz resornih ministarstava, aktivno učešće nadležnih ministara, ali i snažan angažman premijerke i predsednika Srbije već pokazali koliko je Srbija na ozbiljan i stručan način prihvatila i već aktivno sprovodi principe nove metodologije.    

Izrazila je očekivanje da će i EU u potpunosti biti spremna za primenu nove metodologije, a u cilju ubrzanja dinamike pristupnog procesa.    

Joksimović je kazala da Srbija sprovođenjem imunizacije, ali i pojačanim političkim aktivnostima u regionu, nastavlja aktivnosti u jačanju otpornosti ekonomije i na oporavku zdravlja stanovništva od posledica pandemije.    

„Jačanjem regionalne saradnje, a pre svega konstruktivnim učešćem u rešavanju izazova, ostvarićemo i jedan od zajedničkih ciljeva i Srbije i Zapadnog Balkana, a verujem i same Unije, a to je proširenje EU na ovaj prostor, uz ispunjenje svih postojećih preduslova“, rekla je Joksimović.    

Ocenila je da će najviše dobrobiti od takvog zaokruženja politike proširenja imati građani regiona i EU i naglasila da za takav epilog svih zajedničkih napora računamo i na podršku Berlina.    

Na sastanku je bilo reči i o aktivnostima Vlade Srbije da pregovore o članstvu sprovodi po pravilima nove metodologije, kao i o pripremama za političku međuvladinu konferenciju do kraja juna.    

Na tom skupu predstavnici Srbije bi sa predstavnicima evropskih institucija i država članica vodili otvoren politički dijalog na najvišem nivou o međusobnim očekivanjima od daljeg pregovaračkog procesa.      

Ambasador Šib izjavio je da njegova zemlja podržava politiku proširenja EU, kao i proces evropske integracije Srbije.    

Posebno je naglasio očekivanja od reformi u oblasti vladavine prava, demokratizacije, slobode medija i unapređenja rada pravosuđa koje su, kako je istakao,  ključne za dalji napredak u pristupnim pregovorima, ali i za bolji život građana Srbije.  

Izvor: Tanjug