Јоксимовић и Шиб о убрзаној динамици реформи и приступном процесу

26. мај 2021. | Београд

Јоксимовић и Шиб о убрзаној динамици реформи и приступном процесу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Немачке Томасом Шибом са којим је размотрила реформске активности Владе Србије у процесу европских интеграција, као и билатералне односе двеју земаља. 

Јоксимовић је истакла да је њена недавна посета Берлину још једном показала да је Немачка веома важан партнер Србији на путу ка чланству у ЕУ.    

Нагласила је да Влада Србије веома одговорно приступа реформама на које се обавезала, пре свега, онима у области владавине права које представљају кључна мерила за напредак преговора по свим другим областима.    

„Влада Србије истовремено убрзано и активно спроводи неопходне активности из кластера 3 - Инклузивни раст и конкурентност и кластера 4 - Зелена агенда дигитализација и одржива повезаност како бисмо, уколико буде позитивне оцене у области владавине права, били спремни за отварање кластера“, нагласила је Јоксимовић.    

Јоксимовић је информисала амбасадора да је Србија завршила и послала још две преговарачке позиције из кластера 3 за поглавље 10 - Информационо друштво и медији и поглавље 19 - Социјална политика и запошљавање.    

Додала је да је у финалној фази припрема преговарачке позиције за поглавље 16 - Опорезивање и да ће до краја недеље бити послате ЕК.    

Како је рекла, са те три преговарачке позиције цео кластер 3 ће бити спреман.    

„У оквиру кластера 4 завршавамо захтевне обавезе из поглавља 15 - Енергетика, са пратећим акционим плановима за гасни сектор чиме ћемо заокружити све неопходне критеријуме из тог кластера“, рекла је Јоксимовић.    

Нагласила је да су измењене преговарачке структуре у складу са новом методологијом, именовање координатора кластера из ресорних министарстава, активно учешће надлежних министара, али и снажан ангажман премијерке и председника Србије већ показали колико је Србија на озбиљан и стручан начин прихватила и већ активно спроводи принципе нове методологије.    

Изразила је очекивање да ће и ЕУ у потпуности бити спремна за примену нове методологије, а у циљу убрзања динамике приступног процеса.    

Јоксимовић је казала да Србија спровођењем имунизације, али и појачаним политичким активностима у региону, наставља активности у јачању отпорности економије и на опоравку здравља становништва од последица пандемије.    

„Јачањем регионалне сарадње, а пре свега конструктивним учешћем у решавању изазова, остварићемо и један од заједничких циљева и Србије и Западног Балкана, а верујем и саме Уније, а то је проширење ЕУ на овај простор, уз испуњење свих постојећих предуслова“, рекла је Јоксимовић.    

Оценила је да ће највише добробити од таквог заокружења политике проширења имати грађани региона и ЕУ и нагласила да за такав епилог свих заједничких напора рачунамо и на подршку Берлина.    

На састанку је било речи и о активностима Владе Србије да преговоре о чланству спроводи по правилима нове методологије, као и о припремама за политичку међувладину конференцију до краја јуна.    

На том скупу представници Србије би са представницима европских институција и држава чланица водили отворен политички дијалог на највишем нивоу о међусобним очекивањима од даљег преговарачког процеса.      

Амбасадор Шиб изјавио је да његова земља подржава политику проширења ЕУ, као и процес европске интеграције Србије.    

Посебно је нагласио очекивања од реформи у области владавине права, демократизације, слободе медија и унапређења рада правосуђа које су, како је истакао,  кључне за даљи напредак у приступним преговорима, али и за бољи живот грађана Србије.  

Извор: Танјуг